fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena nafte ispod 88 USD

Pad cijena nafte ispod 88 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 88 USD pod pritiskom neočekivanog rasta američkih zaliha nafte i goriva i dobitonosnih prodaja kojima su investitori nastojali unovčiti njihov skok u proteklim danima.

Na londonskom tržištu je cijena barela pala 85 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 87,53 USD. U gotovo istom iznosu smanjena je i na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 84,68 USD, prenosi Hina.

Uzlet cijena iz proteklih dana posustao je u četvrtak kada su trgovinu u Londonu i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zaključile u blagom minusu, nakon što je izvještaj Američkog instituta za naftu (API) pokazao rast zaliha u prošloj sedmici, a kočnica su im bile i dobitonosne prodaje.

“Nastavljeni pad tokom dana vjerovatno je rezultat kombinacije dobitonosnih prodaja uoči vikenda i izostanka novih bikovskih katalizatora”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a, napomenuvši da su i službeni podaci o zalihama u SAD-u nepovoljno uticali na cijene.

Ministarstvo energetike izvijestilo je da su zalihe u SAD-u u prošloj sedmici porasle prvi put od novembra, a povećane su i zalihe benzina, dostigavši najviši nivo u 11 mjeseci.

U procjenama uticaja na okolinu vlada je izvijestila i o blagom padu aktivnosti prerade u rafinerijama, što signalizira smanjenu potražnju za naftom.

Analitičari procjenjuju da silazni trend neće potrajati, pozivajući se na probleme u snabdjevanju i na snažnu potražnju.

Vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i grupom nezavisnih na čelu s Rusijom imaju problema s povećanjem proizvodnje za 400 hiljada barela dnevno u periodu od mjesec.

Zabrinutost zbog tijesnog snabdjevanja potpiruju i napetosti u istočnoj Evropi i na Bliskom istoku. Vodeći ruski i američki diplomati izjavili su da šanse da na pregovorima izglade nesuglasice oko Ukrajine nijesu velike.

OPEC je u izdvojenom izvještaju objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak koštao 88,55 USD, što znači da se nije znatnije promijenio u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije