fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena nafte

Pad cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte oštro su pale u četvrtak na međunarodnim tržištima, kliznuvši ispod 66 USD, pod pritiskom zabrinutosti za potražnju zbog širenja koronavirusa, jačeg dolara i neočekivanog rasta zaliha benzina u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podneva pala 2,31 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,92 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,2 USD nižoj cijeni, od 63,26 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta je uzdrmala objava Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da se delta soj ubrzano širi na područjima niske vakcinacije ubrzano širi. U SAD-u je u posljednjih mjesec snažno porastao broj smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom.

“Borba s nevidljivim neprijateljem traje duže nego što se očekivalo pa su investitori postali oprezni i pragmatični, što je rezultiralo postupnim spuštanjem cijena”, tumači Tamas Varga iz PVM-a.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) u prošloj sedmici je zbog širenja delta soja snizila prognoze potražnje za naftom u ovoj godini. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) potvrdila je predviđanja o oporavku.

Zabrinutost za potražnju podržao je i neočekivani rast zaliha benzina u SAD-u u prošloj sedmici, za 700 hiljada barela, prema podacima vlade u Vašingtonu, budući da potražnja za motornim gorivima na sjevernoj hemisferi vrhunac obično dosegne tokom ljeta.

Pritisak cijenama bio je i jači dolar, koji je dostigao najviši nivo u devet mjeseci, pritisnuvši tržišta robe čije su cijene iskazane u američkoj valuti budući da smanjuje kupovnu moć imaoca ostalih valuta.

Odvojeno je OPEC izvijestila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u srijedu iznosila 69,32 USD, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije