fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena nafte

Pad cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 33 USD nakon što su Saudijska Arabija i Rusija odgodile sastanak na kojem je trebalo da raspravljaju o smanjenju proizvodnje zbog pandemije koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 81 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 33,3 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 65 centi nižoj cijeni, od 27,69 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovci pažljivo prate vijesti o pregovorima vodećih proizvođača o značajnom ograničenju snabdjevanja kako bi se prilagodila urušenoj potražnji zbog pandemije koronavirusa.

Američki predsjednik Donald Trump saopštio je prošle sedmice da je posredovao u dogovoru koji bi mogao rezultirati smanjenjem proizvodnje Rusije i Saudijske Arabije za deset do 15 miliona barela dnevno, što predstavlja deset do 15 odsto ukupnog globalnog snabdjevanja.

Saudijska Arabija tražila je hitan sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i nezavisnih proizvođača kako bi se postigao pravedan sporazum o stabilizaciji naftnih tržišta. Sastanak je trebalo da bude održan u ponedjeljak, ali je pomaknut za četvrtak.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je da je Moskva spremna na koordinaciju s ostalim zemljama izvoznicama kako bi pomogla u stabilizaciji tržišta. On je dodao i da je sastanak OPEC+ odgođen iz tehničkih razloga.

Raspoloženje na tržištima donekle podržava potez Saudijske Arabije koja je u očekivanju ishoda sastanka OPEC+ odgodila objavu zvanične prodajne cijene sirove nafte za petak.

Trgovce je uplašilo saopštenje kineskih zdravstvenih vlasti da je u nedjelju otkriveno 78 novih asimptomatskih slučajeva zaraze koronavirusom, u poređenju sa 47 novootkrivenih dan ranije.

Riječ je o slučajevima u kojima virus prenose ljudi bez ikakvih simptoma. Takav prenos trenutno jako brine kineske vlasti koje su mjerama bez presedana uspjele znatno smanjiti ukupan broj zaraženih, tumači Reuters.

OPEC je na svojim internet stranicama objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 23,01 USD, što znači da je skočila 4,11 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije