fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena dionica na Wall Streetu

Pad cijena dionica na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, pa su Dow Jones i S&P 500 indeks u proteklom tromjesečju izgubili više od 20 odsto, jer je sve jasnije da će ekonomske štete od pandemije koronavirusa biti ogromne.

Dow Jones skliznuo je 410 bodova ili 1,84 odsto, na 21.917 bodova, dok je S&P 500 pao 1,6 odsto, na 2.584 boda, a Nasdaq indeks 0,95 odsto, na 7.700 bodova, prenosi SEEbiz.

U cijelom prvom tromjesečju Dow Jones potonuo je 23 odsto, što je njegov najveći kvartalni gubitak od 1987. godine, dok je S&P 500 pao 20 odsto, što nije zabilježeno od finansijske krize 2008.

Nakon oštrog pada krajem februara i početkom marta, posljednjih sedmica su podršku tržištu pružile vanredne monetarne mjere američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) kao i nada ulagača da će paket pomoći privredi od oko 2,2 biliona USD, koji je znatno veći u odnosu na paket pomoći koji je Kongres usvojio za finansijske krize 2008. godine, ublažiti predstojeću recesiju.

Međutim, ulagači nijesu sigurni da će to biti dovoljno jer se zbog širenja koronavirusa oko tri milijarde ljudi u svijetu nalazi u blokadi, dok su mnogi djelovi ekonomije paralizovani, a međunarodna trgovina poremećena.

Predstojeći makroekonomski podaci i kvartalni finansijski izvještaji kompanija pokazaće kakve je štete širenje virusa nanijelo američkoj, ali i globalnoj ekonomiji.

Analitičari u međuvremenu smanjuju procjene. Analitičari JPMorgan Chasea procjenjuju, na primjer, da će američki bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju pasti deset, a u drugom 25 odsto na godišnjem nivou.

Analitičari agencije S&P Global Rating smanjili su u utorak procjenu rasta svjetske ekonomije u ovoj godini na samo 0,4 odsto, dok su prije pandemije očekivali rast od 3,3 odsto.

A na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,95 odsto, na 5.671 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 1,22 odsto, na 9.935 bodova, a pariski CAC 0,4 odsto, na 4.396 bodova.

Pritom je STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica ojačao 1,7 odsto.

Međutim, u cijelom prvom tromjesečju potonuo je 23 odsto, što je njegov najveći kvartalni pad u gotovo 18 godina, a pritom je izbrisano 2,8 biliona USD tržišne vrijednosti dionica.

MSCI indeks svih svjetskih berzi pao je u proteklom kvartalu gotovo 22 odsto.

Najčitanije