fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijePad cijena dionica na Wall Streetu

Pad cijena dionica na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su cijene dionica pale i u četvrtak, treći dan zaredom, jer je sve izglednije da se u Vašingtonu neće postići dogovor o novim podsticajnim mjerama prije predsjedničkih izbora i jer su ulagače razočarali slabi ekonomski pokazatelji.

Dow Jones oslabio je 19 bodova ili 0,07 odsto, na 28.494 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,15 odsto, na 3.483 poena, a Nasdaq indeks 0,47 odsto, na 11.713 bodova.

Pad tih indeksa treći dan zaredom posljedica je slabih ekonomskih pokazatelja, prenosi SEEbiz.

Broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošle sedmice skočio je 898 hiljada, najviše u posljednja dva mjeseca i više nego što se očekivalo.

To pokazuje da je oporavak tržišta rada od koronakrize zastao, a na slabost privreda upućuje i podatak da je proizvodna aktivnost u državi Njujork u oktobru pala više nego što se očekivalo.

„Na ulasku u jesen teško je očekivati pozitivne vijesti s tržišta rada, posebno ako ne bude podsticajnih mjera”, kazao je strateg u firmi MAI Capital Management, Christopher C. Grisanti.

Američki predsjednik Donald Trump poručio je da je spreman da poveća podsticaje, pa bi predlog Bijele kuće o paketu fiskalne pomoći ekonomiji u borbi protiv koronakrize mogao biti veći od 1,8 biliona USD.

Međutim, čini se da tome nijesu skloni republikanski zastupnici u Senatu, ali i da će demokraei u Zastupničkom domu insistirati na svom predlogu vrijednom 2,2 biliona USD.

Na tržištu vlada nesigurnost i zbog skorašnjih predsjedničkih izbora, na kojima bi, očekuje se, mogao pobijediti demokratski kandidat Joe Biden.

Premda se smatra da bi Biden mogao povećati poreze na dobit kompanija i kapitalne dobitke, analitičari ukazuju na moguće dobre strane ako Biden zasjedne u Bijelu kuću. Među ostalim, očekuju manje trgovinskih tenzija u svijetu, ali i veći paket fiskalnih mjera za pomoć ekonomiji.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati kompanija, a većina njih izvještava o boljim rezultatima nego što se očekivalo.

Zbog toga su smanjene procjene pada zarada. Sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale 19 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su prije sedmicu očekivali pad od oko 21 odsto.

A na evropskim berzama cijene dionica su oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,73 odsto, na 5.832 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,49 odsto, na 12.703 boda, a pariski CAC 2,11 odsto, na 4.837 bodova.

Najčitanije