fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena dionica

Pad cijena dionica

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale jer su ulagače zabrinuli komentari predsjednika američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) o inflaciji, kao i prvi slučaj omikron varijante koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Dow Jones oslabio je 461 bod ili 1,34 odsto, na 34.022 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,18 odsto, na 4.513 poena, a Nasdaq indeks 1,83 odsto, na 15.254 boda.

Na samom početku trgovanja ti indeksi su snažno porasli, pa je S&P 500 u jednom trenutku bio u plusu 1,9 odsto. Međutim, u drugom dijelu trgovanja indeksi su izgubili sve te dobitke i zabilježili oštar pad drugi dan zaredom, prenosi Hina.

Ulagače je pokolebala vijest o prvom slučaju zaraze omikron varijantom koronavirusa u SAD-u kod osobe koja je došla iz Južnoafričke Republike.

Iako doktori iz Južnoafričke Republike, gdje se ta varijanta prvo pojavila, tvrde da zaraženi nemaju teže simptome nego od ostalih varijanti virusa, mnoge zemlje zaoštravaju granične kontrole.

Omikron varijanta virusa mogla bi biti zaraznija od prethodnih i otporna na sadašnje vakcine, pa se ulagači plaše ponovnog zatvaranja ekonomija, što bi usporilo oporavak od koronakrize.

Ulagače je dodatno pokolebao predsjednik Fed-a Jerome Powell, koji je u drugom danu izvještavanja Kongresa o ekonomskoj situaciji kazao da Fed mora biti spreman reagirati u slučaju da inflacija ne splasne u drugoj polovici iduće godine.

Wall Street je već dan prije oštro pao nakon što je Powell naznačio da visoku inflaciju više ne smatra privremenom i da će Fed zbog toga ponovo razmotriti planove smanjenja programa otkupa obveznica na narednoj sjednici za dvije sedmice.

To je na tržištu podstaklo špekulacije da bi zbog inflacije, koja bi mogla ostati visoka dulje nego što se procjenjivalo, Fed mogao ubrzati proces ukidanja programa kupovine obveznica, a potom i povećati kamate prije nego što se očekivalo.

Na evropskim berzama su cijene dionica snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,55 odsto, na 7.168 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,47 odsto, na 15.472 poena, a pariski CAC 2,39 odsto, na 6.881 bod.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije