fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOve godine zakon o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima KAP-a

Ove godine zakon o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima KAP-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zakon na osnovu kojeg će biti izmirene obaveze prema bivšim radnicima Kombinata aluminijuma (KAP) trebalo bi da bude usvojen tokom ove godine, dogovoreno je na sastanku njihovih i predstavnika poslaničkih klubova parlamentarne većine i Vlade.

Iz Demokratske Crne Gore su objasnili da je na sastanku šefova i predstavnika poslaničkih klubova parlamentarne većine i Vlade sa penzionisanim radnicima KAP-a i sektora rudarske i metalske industrije, dogovoreno da se u toku godine donese zakon na osnovu kojeg će im biti izmirene obaveze.

“Te obaveze se odnose na isplatu otpremnina, prava koje ti radnici nijesu uspjeli da ostvare u ranijem periodu, iako im je, po pravdi, pripadalo”, rekli su iz Demokrata.

Zakonom će, kako je najavljeno, biti precizirani rokovi i dinamika isplate otpremnina bivšim radnicima.

“Predstavnici klubova poslanika parlamentarne većine saglasni su u ocjeni da se prava iz rada i po osnovu rada ne smiju grubo kršiti na način što će se jedna grupa bivših radnika dikriminisati u odnosu na drugu, koja se nalazi u istovjetnom pravnom položaju, na način što se jednima izlazilo u susret u smislu isplate otpremnina, a drugi su ostali uskraćeni za to isto pravo”, navedeno je u saopštenju.

Oni smatraju da je došlo vrijeme pravde, što će se, kako su kazali, pokazati na djelu dizanjem ruku za najavljeni zakon.

Predstavnici klubova poslanika parlamentarne većine su saopštili da je najavljeno donošenje zakona samo jedna od mjera koja će u ovoj godini jasno pokazati njihovu spremnost i opredjeljenje da unaprijede životni standard građana.

“Predstavnici Vlade su na sastanku saopštili da su spremni da do ispunjenja tih obaveza prema radnicima dođe, jer je to u saglasnosti i sa obećanjem premijera da će ovo biti godina socijalne pravde i ispravljanja nepravdi činjenih prema radnicima tih i drugih preduzeća u prethodnje tri decenije”, kazali su iz Demokratske Crne Gore.

Najčitanije