fbpx
NaslovnicaGlavna vijestOve godine očekuju milijardu od turizma

Ove godine očekuju milijardu od turizma

Budva, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora će ove godine zaraditi milijardu EUR od turističkog prometa, saopštio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović i dodao da je umjereni optimista da će ovo biti godina značajnog oporavka turizma.

On je kazao da je prošle godine udio ruskog tržišta u domaćem turističkom prometu bio 12 odsto, a ukrajinskog devet odsto u ukupnom broju noćenja, prenose Vijesti.

“Sa ta dva tržišta imali smo nekih 21 odsto noćenja, što je svakako značajan dio, ali treba sačekati. Mi radimo sve što je trenutno u našoj moći da pojačamo promociju na određenim, alternativnim tržištima, prije svega mislim na centralnu i zapadnu Evropu i Skandinaviju, kako bismo nadomjestili mogući manjak sa ruskog i ukrajinskog tržišta“, rekao je Milatović.

On je, prilikom posjete Hotelskoj grupi (HG) Budvanska rivijera, poručio da se apsolutno nada da će se u tome uspjeti.

Milatović je danas sa saradnicima obišao radove na adaptaciji 190 soba Turističkog naselja Slovenska plaza, investicije vrijedne pet miliona EUR.

“Očekujemo da će ova godina, kao što smo i prošle uspjeli da u vrlo neizvjesnim okolnostima oporavimo crnogorski turizam, biti bolja nego što trenutno izgleda i da ćemo uspjeti da kroz zajedničko zalaganje nadomjestimo potencijalni manjak”, rekao je Milatović.

Nakon politike Vlade gdje su odredili desetak strateških ruta, kako je dodao, Aerodromi su obezbijedili subvencije i tako dodatno pojačali avio-povezanost Crne Gore sa ostatkom Evrope.

“Kao rezultat toga, imamo pojačano interesovanje velikog broja avio-kompanija, koje će prvi put letjeti sa tržišta Skandinavije, baltičkih zemalja i sa tržišta zapadne Evrope. Otvorićemo neka nova tržišta koja su egzotičnija za Crnu Goru, poput tržišta Saudijske Arabije, Kazahstana i centralne Azije. Značajan je fokus na regionu”, saopštio je Milatović.

On je kazao da je umjereni optimista da ova godina bude godina značajnog oporavka turizma.

Nakon što je obišao radove u kaletama turističkog naselja, Milatović je naveo da je apsolutno zadovoljan.

“Dobar je trenutak što se ovo sada radi, odnosno da se dio Slovenske plaže adaptira na nivou četiri zvjezdice. Kako sam informisan, to će biti gotovo za ovu turističku sezonu. Zadovoljan sam informacijama koje sam dobio od rukovodstva HG Budvanska rivijera, a koje se tiču bukinga”, rekao je Milatović.

On je dodao da ima stvari na koje ne mogu da utiču, ali da treba iskoristiti ovo vrijeme da se poboljšaju stvari koje mogu, a to je upravo adaptacija hotelskih kapaciteta i što bolja priprema ovogodišnje sezone.

Predsjednik borda direktora HG Budvanska rivijera, Mijomir Pejović, kazao je da je ta kompanija počela proces unutrašnje adaptacije blokova turističkog naselja Slovenska plaža koji nijesu bili prošle godine u funkciji, a ove hoće.

“Očekujemo da će ova investicija značajno doprinijeti povećanju kvaliteta naših usluga i da ćemo spremno, kao i svi drugi segmenti HG Budvanska rivijera, dočekati ovu sezonu, koja u ovom trenutku nosi jedan dio neizvjesnosti. Siguran da ćemo sve te izazove prebroditi i da ćemo na kraju, kada budemo sumirali rezultate moći da ovu sezonu procijenimo kao uspješnu”, rekao je Pejović.

Izvršni direktor HG Budvanska rivijera, Jovan Gregović, naveo je da je prošle godine čak 150 soba Slovenske plaže bilo van funkcije, što se ove godine ne smije dozvoliti.

“U toku je adaptacija 190 soba koje će dobiti nivo četiri zvjezdice. Optimisti smo što se tiče ovogodišnje sezone i da ćemo uspjeti i bez istočnog tržišta, odakle smo imali tradicionalne goste, da ostvarimo dobre rezultate, te da animiramo druga tržišta”, zaključio je Gregović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije