fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOtvoriti humanitarni broj za pomoć najugroženijima

Otvoriti humanitarni broj za pomoć najugroženijima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijalistička narodna partija (SNP) predlažila je Nacionalnom koordinacionom tijelu (NKT) za borbu protiv zaraznih bolesti da otvori humanitarni broj kod više mobilnih operatera, putem kojeg bi građani i kompanije mogli da uplaćuju novac stanovništvu koje je najviše pogođeno krizom.

U otvorenom pismu predsjednika SNP-a, Vladimira Jokovića NKT-u, navodi se da bi svrha otvaranja humanitarnog broja trebalo da bude pružanje novčane pomoći socijalno ugroženim i siromašnim građanima, putem SMS poruka.

On smatra da bi trebalo obezbijediti kontrolu raspodjele prikupljenih sredstava, odnosno voditi računa da novac ide u prave ruke.

„O tome javnost mora biti obaviještena, kako bi građani znali na koji način se upravlja njihovim novcem“, naveo je Joković u pismu.

U SNP-u smatraju da bi jedna takva akcija imala smisla, jer je poznato da je Crna Gora evropski rekorder po broju korisnika mobilne telefonije.

„To je istovremeno najlakši način da oni, koji to žele, doprinesu i pomognu svojim sugrađanima. Takođe, poznato je da su građani Crne Gore mnogo puta i do sada pokazali svoju solidarnost i da su na ovaj način neki naši sugrađani uspjeli da riješe određene zdravstvene probleme i slično“, kazao je Joković.

On je rekao da bi tom pozivu posebno trebalo da se odazovu zaposleni u državnoj upravi i lokalnim samoupravama, čija su radna mjesta i primanja unekoliko sigurnija nego onih koji rade u privatnom sektoru.

„U ovim teškim vremenima potrebno je da podijelimo teret i da pronađemo način da pomognemo onima kojima je to potrebno. Država ne smije zaboraviti ni jednog svog građanina, već mora biti sposobna da, na temelju principa socijalne pravde koji je zapisan i u Ustavu, obezbijedi osnovnu egzistenciju svima“, poručio je Joković.

On je kazao da je epidemiija koronavirusa, osim uticaja na zdravlje građana, izazvala i ekonomsku krizu, koja prijeti da ugrozi egzistenciju velikog dijela stanovništva Crne Gore.

„Naročito su ugroženi naši sugrađani koji su već godinama na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i bez realne šanse da pronađu bilo kakvo zaposlenje, oni koji rade na crno bez uplaćivanja ikakvih dažbina od poslodavca, kao i primaoci socijalne pomoći“, rekao je Joković.

Ne treba, kako smatra, zaboraviti ni one koji žive privatno, plaćaju alimentaciju, samohrane roditelje, ali ni one koji rade za dnevnicu, majstore i druge koje će ova kriza dovesti u još nepovoljniji položaj.

„Nije potrebno naglašavati u koliko se teškoj poziciji već sada nalaze brojni preduzetnici, hotelijeri, turistički radnici i ugostitelji, ali i svi pripadnici takozvanih slobodnih profesija, poput taksista, frizera, kozmetičara i drugih, kojima je mjerama NKT-a zabranjen dalji rad zbog potrebe sprečavanja širenja zaraze“, saopštio je Joković.

On je podsjetio da je Vlada napravila određeni paket pomoći za razne kategorije stanovništa, ali da se, nažalost, već sada vidi da to neće biti dovoljno da se prevaziđu problemi.

Najčitanije