fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOtvaranje prema Rusiji ublažiće posljedice krize

Otvaranje prema Rusiji ublažiće posljedice krize

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Omogućavanje dolazaka turistima iz Rusije i Azerbejdžana, uz skoro uspostavljanje avio-saobraćaja, moglo bi pokrenuti turistički promet sa tih tržišta i ublažiti posljedice po turističku privredu usljed pandemije koronavirusa, smatra direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO), Željka Radak Kukavičić.

Ona je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) saopštila da je odluka o otvaranju Crne Gore prema tržištima Rusije i Azerbejdžana dobra vijest za turističku pivredu, prenosi portal RTCG.

“Sigurno će Rusija kao odgovor na naše mjere dozvoliti odlazak u Crnu Goru bez dodatnih uslova, čime se stvaraju pretpostavke da se uspostavi određeni turistički promet tokom avgusta i septembra. Svi znamo da je period špica sezone period kad nam dominantno dolaze gosti sa tržišta, prije svega regiona, ali i Rusije”, rekla je Radak Kukavičić.

Ona je podsjetila na podatak iz avgusta i septembra prošle godine, kada je bilo milion, odnosno 500 hiljada noćenja turista iz Rusije.

“Naše granice su otvorene, a vjerujem da će se uspostaviti uskoro saobraćaj, a onda u avgustu i septembru možemo očekivati određeni turistički promet sa tog tržišta i neko ublažavanje svih ovih posljedica”, rekla je Radak Kukavičić.

Ona je, govoreći o posjeti tokom juna i jula, saopštila da je Crna Gora do 1. jula praktično bila zatvorena.

“I ne samo Crna Gora, nego i Evropska unija je tada otvorila granice. Do 15. jula smo imali uspostavljen taj promet, međutim zbog neodgovornosti jednog broja građana i pogoršane epidemiološke situacije u našoj zemlji, našli smo se na crvenim listama određenih zemalja”, kazala je Radak Kukavičić.

Broj gostiju ove godine se, prema njenim riječima, nikako ne može porediti sa istim periodom prošle godine.

“Broj turista u Crnoj Gori u ovom momentu nije ono što bi mogli da poredimo sa 2019, koja je bila rekordna. Ove godine imamo manje od deset odsto prometa. Pred nama je obaveza i zadatak kako bi se turistički promet uspostavio”, dodala je Radak Kukavičić.

Domaći gosti, kako je navela, kombinuju svoje odmore, što znači da nijesu u pitanju samo odlasci na more ili planine, nego kombinacija sjevera i juga.

“Kad je u pitanju sjever, tu su dominantno Žabljak i Kolašin u ovim vrelim ljetnjim danima, velika je posjeta nacionalnim parkovima. A kad govorimo o hotelima i našoj obali, naši građani su zainteresovani da borave u hotelima kategorije četiri i više zvjezdica”, zaključila je Radak Kukavičić.

Najčitanije