fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOtvaranje Poglavlja 8 adekvatna valorizacija rezultata

Otvaranje Poglavlja 8 adekvatna valorizacija rezultata

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Otvaranje pregovora u Poglavlju 8, koje se odnosi na konkurenciju, predstavljaće adekvatnu valorizaciju ostvarenih rezultata, ocijenio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević i podsjetio da je Crna Gora u decembru dobila zvaničnu potvrdu o ispunjenosti početnih mjerila.

On je na okruglom stolu na temu Poglavlja 8 i uslova poslovanja na crnogorskom tržištu, koji je organizovao skupštinski Odbor za evropske integracije, kazao da je to poglavlje jedino neotvoreno u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom (EU).

„Crna Gora je dobila zvaničnu potvrdu o ispunjenosti početnih mjerila 4. decembra prošle godine. Smatramo da otvaranje pregovora u okviru Poglavlja 8 predstavlja adekvatnu valorizaciju ostvarenih rezultata“, kazao je Drljević.

Crna Gora je, kako je dodao, svjesna obaveza koje joj predstoje nakon otvaranja pregovora u tom poglavlju i odlučna je u sprovođenju svih planiranih reformi, a posebno jačanje kapaciteta Agencije za zaštitu konkurencije.

„Posebna pažnja će se u narednom periodu posvetiti sprovođenju onih zakonskih rješenja koja imaju za cilj održavanje jednakih uslova za sve učesnike na tržištu, praćenih principima fer konkurencije“, poručio je Drljević.

On je podsjetio da je u decembru prošle godine donijet jedan broj izuzetno važnih zakona za funkionisanje crnogorske ekonomije.

„Predlog Zakona o privrednim društvima je nakon utvrđivanja na Vladi upućen u skupštinsku proceduru. Na ovaj način zaokružujemo priču koja se odnosi na kvalitetan koncept zaštite prava, ali i nesporno legitimnih vlasničkih interesa akcionara, posebno manjinskih“, dodao je Drljević.

Prema njegovim riječima, Crna Gora će kroz taj zakon postići visok stepen zaštite akcionara, što predstavlja jedan od ključnih kriterijuma prilikom procjene atraktivnosti i investicionog ambijenta jedne države.

Generalni direktor Direktorata za industriju i transformaciju u Ministarstvu ekonomije i pregovarač za pregovaračka poglavlja 6 i 20, koja se odnose na privredno pravo i preduzetništvo i industrijsku politiku, Goran Nikolić, kazao je da su značajno unaprijeđene procedure za započinjanje biznisa.

„Radimo predano na tome da kroz Poglavlje 6 skratimo proceduru za započinjanje biznisa gdje sada imamo nekih osam koraka, 12 dana i 96 EUR. Donošenjem zakona skratićemo procedure, a biće potrebno 36 EUR za započinjanje biznisa, što će značajno unaprijediti poslovni ambijent“, rekao je Nikolić.

On je na prvom panelu u okviru okruglog stola pod nazivom Biznis ambijent – uslovi poslovanja na crnogorskom tržištu, podsjetio da su aktivni i programi koje Vlada daje za podršku malim i srednjim preduzećima.

Predsjednik Unije poslodavaca (UPCG), Predrag Mitrović, kazao je da je ta poslodavačka organizacija 2013. godine napravila dokument pod nazivom Pet ubica biznisa.

Taj dokument je apostrofirao pet najvećih problema u biznisu – neodgovarajući regulatorni sistem, otežan pristup finansijskim sredstvima, velika zastupljenost sive ekonomije, postojanje korupcije u svim oblastima i nesklad između obrazovnih programa i potreba tržišta rada.

„Od 2013. godine nijesmo mnogo napredovali u tim oblastima“, rekao je Mitrović.

Što se tiče pristupa finansijskim sredstvima, tu je stanje, kako je ocijenio, možda malo bolje.

„Vi danas u Crnoj Gori, ako imate mladog čovjeka koji neće da se bavi politikom i neće da radi u administraciji, skoro da je nemoguće da uzme kredit u banci. To su takve komplikacije i takvi problemi. Ako uzmemo iskustvo drugih država u okruženju, skoro svugdje su bolji uslovi dobijanja bankarskog kredita nego u Crnoj Gori“, tvrdi Mitrović.

Kada se govori o korupciji, Mitrović smatra da se u Crnoj Gori došlo do toga da postoji sistemska korupcija, koja je na nivou kulture.

„To znači da kada odete kod administracije, vi praktično možete slobodno da ponesete tri, osam ili 100 EUR da biste završili taj neki papir. To je možda grubo s moje strane, ali je nažalost vrlo istinito“, poručio je Mitrović.

On je rekao da rezultati „nijesu baš sjajni“.

„Administracija je kao plastika, toliko otporna i vješta da vi praktično ne možete ništa da dokažete. Vi ako pokrenete neki postupak ili proces, to će na jednom nivou da stane i samo ćete se iskompromitovati, a čak možete da izađete i krivi“, kazao je Mitrović.

Ekonomska analitičarka, Mila Kasalica, saopštila je da konkurencija predstavlja sadejstvo ekonomije kao sistema i tržišta kao mehanizma koji je unapređuje.

„Bez znanja i vještina nemamo šta da definišemo konkurenciju. Pošto smo zemlja u razvoju to se ne može postići bez preispitivanja i testiranja i učenja iz grešaka“, smatra Kasalica.

Ona je rekla da se u posljednje dvije ili tri godine prebacuje puna odgovornost na Poresku upravu (PU) u vezi sa registracijama i papirologijom, a onda svi pokušavaju u sistemskom smislu da kritikuju tu instituciju bez obezbjeđivanja kapaciteta da ona prođe kroz čitav taj posao.

Okrugli sto je organizovan u sklopu inicijative Odbora usmjerene na intenzivni nadzor nad aktivnostima nadležnih institucija u okviru pregovaračkog procesa Crne Gore sa EU i konkretno poglavlja 8, 6 i 20.

Događaj je ujedno i priprema za konsultativno saslušanje posvećeno pregovaračkom Poglavlju 8, koje će organizovati Odbor.

Najčitanije