fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOtvaranje Brskova uz poštovanje ekoloških propisa

Otvaranje Brskova uz poštovanje ekoloških propisa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Građanskog pokreta URA podržavaju otvaranje rudnika Brskovo u Mojkovcu, ali pod uslovom da se poštuju najstrožiji ekološki propisi Evropske unije (EU).

Odbornica Građanskog pokreta URA u mojkovačkom parlamentu, Biljana Bogavac, kazala je da u toj partiji nijesu protiv otvaranja rudnika, čime bi se zaposlilo par stotina građana Mojkovca, ali da jesu protiv nove “crne ekološke tačke”, devastiranja prirode i ugrožavanja zdravlja građana i turističkih potencijala.

„Prema tome, rudnik može, ali pod uslovom poštovanja najstrožijih ekoloških propisa EU. U suprotnom, URA će, kao dio evropske porodice Zelenih, stati na put još jednoj suludoj zamisli ugrožavanja životne sredine“, navela je Bogavac u reagovanju povodom najave švajcarske rudarske kompanije Tara Resources da će otvoriti novi rudnik cinka, olova i bakra u Mojkovcu.

Ona ja kazala da će URA tome stati na put na isti način kao u slučaju izgradnje vojnog poligona na Sinjajevini, zajedno sa građanima, ili minihidroelektrana, čime je, kako tvrdi, uništeno na desetine rijeka u Crnoj Gori.

Bogavac je podsjetila da je jedan od prvih poteza bivšeg režima bio gašenje rudnika Brskovo, zbog čega je gotovo 700 radnika ostalo na ulici.

„Tada su u svoju odbranu govorili da rudnik nije mogao da odgovori na proces tranzicije, pa da je zbog toga ugašen. Danas, gotovo 30 godina kasnije, saznajemo da neki strani investitor misli da rudnik može biti profitabilan, a svjedoci smo da tranzicija još nije u potpunosti završena”, saopštila je Bogavac.

Ona je podsjetila da je sanacija nekadašnjeg jalovišta rudnika Brskovo, crne ekološke tačke Mojkovca, završena 2011. godine, u cilju zaštite životne sredine i zdravlja građana.

Bogavac je dodala da se sada, iz određenih krugova lokalne vlasti, čuju drugi tonovi.

“Iako su pred svake izbore nagovještavali otvaranje rudnika i u tom cilju dozvolili da se aktivno obavljaju ispitivanja, sad im se to odjednom ne sviđa”, navela je Bogavac.

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...