fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOtklonjena posljednja prepreka za 5G mrežu u Njemačkoj

Otklonjena posljednja prepreka za 5G mrežu u Njemačkoj

Keln, (MINA-BUSINESS) – Vrata za superbrzi internet u Njemačkoj su otvorena nakon što je otklonjena i posljednja prepreka za aukciju za 5G mrežu koja bi trebalo da bude raspisana naredne sedmice.

Upravni sud u Kelnu odbio je prije vikenda hitne zahtjeve Telefonice, Vodafonea i Deutsche Telekoma, koji su zaustavili objavu aukcije.

Firme za mobilnu telefoniju zahtijevale su promjenu okvirnih uslova širenja prije nego što počne aukcija za 5G mrežu Savezne mrežne agencije, prenosi SEEbiz.

S obzirom da je sud odbacio hitne zahtjeve bez osporavanja, aukcija sada može da počne kako je planirano u utorak.

Telekomunikacione kompanije su osudile takozvano pravilo uslovnog pregovaranja, koje bi po njihovom mišljenju moglo dovesti do toga da će morati da puste konkurente u svoju mrežu i da će njihova ulaganja u nove mobilne mreže biti obezvrijeđena.

Osim toga, telekomunikacione kompanije su negodovale i zbog toga što do kraja 2022. godine najmanje 98 odsto domaćinstava u svakoj državi treba da ima brzi internet.

Također, moraju postojati brze veze na svim autoputevima.

Firme su prethodno opisale takve zahtjeve ekspanzije kao nerazumne, dijelom zato što bi morale koristiti druge frekvencije koje su već nabavljene 2015. godine.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije