fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOsudili predlog ukidanja neradne nedjelje u trgovini

Osudili predlog ukidanja neradne nedjelje u trgovini

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unija slobodnih sindikata (USSCG) najoštrije je osudila predlog Unije poslodavaca (UPCG) da se zbog posljedica izazavnih koronavirusom ukine neradna nedjelja u trgovini.

Iz USSCG poručili su da će uložiti sve svoje kapacitete da ta inicijativa ne naiđe na razumijevanje donosioca odluka.

„Zatečeni inicijativom UPCG, koja u danima i mjesecima punim izazova za sve građane inicira predlog da se, i to hitno, pod plaštom ublažavanja posljedica izazvanih koronavirusom, ukine neradna nedjelja u trgovini, USSCG najoštrije osuđuje takvu inicijativu”, navodi se u reagovanju.

Kako su naveli iz USSCG, sada, kada je poslodavcima neophodna pomoć države, pored svih paketa podrške koji im se serviraju, a koje je podržala i USSCG, oni bezobzirno koriste priliku da nastave sa kršenjem osnovnog prava zaposlenih iz radnog odnosa, a to je da pravo na nedjelju, kao slobodan dan u toku radne sedmice.

„Na taj način pokazuju koliko su iskreni u svojoj često ponavljanoj paroli „da je samo zadovoljan radnik dobar radnik“ i koliko cijene zaposlene, odnosno njihovu potrebu da bar jedan dan u sedmici budu sa svojom porodicom“, rekli su iz USSCG-a.

Oni su naveli da takav zahtjev dodatno „čudi“ ako se uzme u obzir to da je veliki dio trgovačkih objekata mogao nesmetano da radi i privređuje za vrijeme trajanja mjera preduzetih sa ciljem sprečavanja širenja koronavirusa.

„Ogroman broj zaposlenih u trgovini, sa akcentom na prehrambene prodavnice, bio je na prvoj liniji odbrane i istovremeno su bili posljednji kojima je skraćeno radno vrijeme, a prvi kada je u pitanju „popuštanje mjera“ i produžetak radnog vremena i to do 22 sata“, dodali su iz USSCG-a.

Prema njihovim riječima, umjesto da apeluje javno na poslodavce da ishitreno ne reaguju i sačuvaju radna mjesta i od Vlade traži izdašnije subvencije kako bi se radna mjesta zaštitila i očuvala likvidnost privrede, UPCG pribjegava inicijativama koje nemaju uporište ni u jednom opravdanom razlogu, čak ni u vanrednoj situaciji.

Iz USSCG-a su naveli da posebnu zabrinutost izaziva i dio inicijative koji posebno naglašava ugroženost privrednika koji se bave trgovinom, zbog neradnih dana u toku državnih praznika.

„I dok druge napredne i razvijene zemlje iz razloga produktivnosti skraćuju radnu sedmicu, UPCG ćuti na činjenicu da su naši poslodavci prekovremeni rad od izuzetka pretvorili u pravilo, tako da naše kolege za istu zaradu rade sedmično često po 50 i više sati“, kazali su iz USSCG-a.

Oni su kazali da očekuju da donosioci odluka, kojima je upućena sporna inicijativa, neće imati sluha za nju i da u njoj neće prepoznati opravdanost i vezu sa očuvanjem likvidnosti privrede nakon okončanja epidemije.

Najčitanije