fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOstvarili dva odsto veći obim prevoza

Ostvarili dva odsto veći obim prevoza

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija Montecargo je u prvih 11 mjeseci prošle godine ostvarila dva odsto veći obim prevoza u odnosu na isti period 2019, ali je transportni prihod bio manji, saopštio je izvršni direktor tog željezničkog preduzeća Muradif Grbović.

On je ocijenio da je Montecargo, kao jedini željeznički prevoznik robe na teritoriji Crne Gore, uspješno odgovorio na sve zahtjeve korisnika i pokazao svoje mogućnosti i poslovnu spremnost u periodu kada se čitav svijet našao u izuzetno teškim okolnostima, usljed pandemije izazvane koronavirusom.

Grbović nije precizirao kakvim će rezultatom kompanija završiti prošlu poslovnu godinu.

Montecargo je na kraju trećeg kvartala prošle godine bio u minusu od 1,07 miliona EUR.

“Realizacijom usluga prevoza roba u prvih 11 mjeseci prošle godine ostvaren je transporni prihod od 5,2 miliona EUR, što je tri odsto manje u odnosu na uporedni period 2019, na šta su uticale nepovoljne tržišne okolnosti”, kazao je Grbović Pobjedi.

On je naveo da je smanjen obim prevoza starog željeza iz Srbije za Albaniju, prevoz žitarica, lima, kontejnera, šećera, sirćetne kisjeline.

“Smanjen je i obim prevoza Fiat automobila, a kao razlog navodi se zasićenost tržišta i prestanak proizvodnje tog modela”, objasnio je Grbović.

Grbović je naveo da su za 11 mjeseci prevezli 1,06 miliona tona robe, što je dva odsto više u odnosu na isti period 2019. godine, kada su prevezli 1,04 miliona tona robe.

Trend rasta prevoza nastavio se u prvom kvartalu prošle, kad su prevezli 318,8 hiljada tona robe, 39 odsto u odnosu na uporedni period 2019.

“U aprilu i maju se, međutim, naša kompanija suočila sa negativnim posljedicama pandemije i obim prevoza je pao 35 odsto, dok je u trećem kvartalu porastao 20,8 odsto”, naveo je Grbović.

On je saopštio da je povećan obim prevoza rude boksita iz Nikšića za Luku Bar, rude gvožđa za Radinac i bakarnog koncentrata.

“U toku su pregovori za prevoz 400 hiljada tona bakarnog koncentrata na relaciji Bor – Luka Bar. Za njih smo lani prevezli 54 tone bakarnog koncentrata”, precizirao je Grbović.

On je kazao da su plate u firmi redovne, ali nije precizirao koliko je zaposlenih i kolika je prosječna zarada.

“Planirajući poslovanje za ovu godinu, uzimamo u obzir neminovne promjene na tržištu i preduzimamo sve mjere u vidu rješavanja i mogućnosi adaptacije na promjene”, naveo je Grbović i dodao da imaju šest elektro i pet dizel lokomotiva, a planiran je i remont jedne elektro lokomotive za šta će uskoro biti pokrenuta tenderska procedura.

Grbović je, govoreći o saradnji sa novom Vladom, kazao da očekuje da konačno preuzmu finansiranje investicionih opravki voznih sredstava kompanije Montekargo, jer se sredstva za te namjene ne mogu obezbijediti iz redovnog poslovanja kod normalnih tržišnih okolnosti.

Najčitanije