fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOštetili budžet za 460 hiljada EUR

Oštetili budžet za 460 hiljada EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Službenici Centra bezbjednosti Herceg Novi su podnijeli krivičnu prijavu protiv četiri osobe koje se terete za utaju poreza i doprinosa u produženom trajanju, čime su oštetili državni budžet za oko 460 hiljada EUR.

Iz Uprave policije je saopšteno da je krivična prijava podnijeta protiv državljanina Bosne i Hercegovine sa prebivalištem u Herceg Novom, M.I. (52), L.V. (59) iz Herceg Novog, kao i protiv državljana Rusije, S.P. (54) i N.P. (47).

„Oni su kao suinvestitori izgradili stambeni objekat u Herceg Novom nakon čega su kao suvlasnici, od 2015. do 2018. godine prodali veći dio pripadajućih stambenih jedinica i na taj način pojedinačno, shodno vlasničkim udjelima, ostvarili prihod koji su prema Zakonu o porezu na dodatu vrijednost (PDV) bili u obavezi da prijave nadležnom poreskom organu i plate pripadajuće poreske obaveze“, navodi se u saopštenju.

Policija je, tokom izviđajnog postupka, došla do sumnje da te osobe nijesu registrovane kao poreski obveznici, niti su nadležnom poreskom organu prijavili ostvareni prihod od prodaje novoizgrađenih stambenih jedinica u iznosu od 2,19 miliona EUR.

„Osumnjičeni, u namjeri da izbjegnu plaćanje pripadajućih poreskih obaveza nadležnom poreskom ogranu, nijesu podnosili obavezne mjesečne poreske, PDV prijave, niti su platili pripadajuće poreske obaveze PDV-a u iznosu od 416,58 hiljada EUR“, dodaje se u saopštenju.

S obzirom na to da te osobe nijesu obavile ni obavezu prijave i plaćanja poreza na dohodak fizičkih lica u iznosu od 42,56 hiljada EUR, shodno zakonu, državni budžet su oštetile za ukupno 459,15 hiljada EUR.

Najčitanije