fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOštar pad indeksa na Wall Streetu

Oštar pad indeksa na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u utorak su oštro pali, nakon što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Donald Trump, neočekivano prekinuo pregovore s demokratama o paketu fiskalnih podsticaja ekonomiji.

Dow Jones je pao 1,34 odsto na 27.772 boda, dok je S&P 500 pao 1,4 odsto na 3.360 bodova, a Nasdaq 1,57 odsto na 11.154 boda, prenosi Hrportfolio.

U većem dijelu trgovanja ti indeksi su bili u pozitivnom području, jer su se ulagači nadali novom paketu fiskalnih podsticaja ekonomiji. Ipak, nakon neočekivane Trumpove poruke da prekida pregovore o paketu pomoći, indeksi su oštro pali.

„Zatražio sam od svojih zastupnika da prekinu pregovore do izbora. Čim pobijedim glasaćemo o velikom paketu pomoći koji će biti usmjeren na američke radnike i mala poduzeća”, objavio je Trump na Twitteru, optuživši čelnicu demokrata u Kongresu, Nancy Pelosi, da ne pregovara u dobroj vjeri.

Posljednjih sedmica tržišta je podržavala upravo nada u novi paket podsticajnih mjera, s obzirom na to da je većina mjera iz prvog paketa istekla, a da je oporavak ekonomije od koronakrize izgubio na zamahu.

„Velik dio rasta tržišta prošle sedmice se zasnivao na nadi u dodatni podsticajni paket. Sada je puno manje razloga za ulaganje u dionice prije predsjedničkih izbora”, rekao je direktor u kompaniji Per Stirling Capital Management, Robert Phipps.

Pregovori o novim podsticajima trajali su dva mjeseca, s obzirom na to da su demokratski predstavnici u Kongresu predlagali paket vrijedan 2,2 biliona USD, a Bijela kuća 1,5 biliona.

Najviše su pale, više od dva odsto, cijene dionica u potrošačkom sektoru, dok je većina ostalih najvažnijih sektora S&P 500 indeksa zabilježila pad od preko jedan odsto.

Na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,12 odsto na 5.949 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,61 odsto na 12.906 bodova, a pariski CAC 0,48 odsto na 4.895 bodova.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...