fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOsnažiti teže zapošljive žene na tržištu rada

Osnažiti teže zapošljive žene na tržištu rada

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) organizuje obuke za razvoj ženskog preduzetništva kako bi pomogli osnaživanje žena iz teže zapošljivih kategorija i olakšali im položaj na tržištu rada.

Obuke se, kako je saopšteno iz CRNVO, realizuju u okviru projekta Unapređenje ženskog preduzetništva i poboljšanje položaja žena na tržištu rada, a za učešće mogu da se prijave nezaposlene starije od 45 godina, kao i one koje su duže vremena bez posla u skladu sa evidencijama Zavoda za zapošljavanje.

U pozivu je navedeno da se za obuke mogu prijaviti i žene iz ruralnih područja, žene sa iskustvom nasilja u porodici, korisnice usluga sigurnih ženskih kuća, ženske nevladine organizacije koje u okviru svojih djelatnosti obavljaju privredne aktivnosti u skladu sa principima socijalnog preduzetništva i korisnice usluga nevladinih organizacija koje se bave pitanjima osoba sa invaliditetom.

Zainteresovane kandidatkinje se za učešće mogu prijaviti slanjem prijavnog formulara na mail adresu: [email protected] do ponedjeljka.

IZ CRNVO je ukazano da su sve aktivnosti, koje će biti realizovane u okviru projekta, usmjerene direktno na osnaživanje žena iz teže zapošljivih kategorija, odnosno jačanje kompetencija za razvoj ideja kako bi se mogle aktivno uključivati u preduzetničke aktivnosti.

U okviru projekta biće realizovane obuke koje su usmjerene na jačanje znanja i vještina potrebnih za pokretanje i razvoj preduzetničke poslovne djelatnosti.

”Program obuke je posebno dizajniran da bi omogućio svim polaznicama da steknu sva potrebna znanja i vještine neophodne za aktivno uključivanje u preduzetničke aktivnosti i pokretanje biznisa”, navedeno je u pozivu.

Obuke će, kako je predviđeno, biti realizovane u okviru tri dvodnevna modula koji obuhvataju teme: pravno-ekonomski okvir za pokretanje biznisa i/ili socijalnog preduzeća, definisanje i razvoj održive poslovne ideje i sticanje i unapređenje poslovnih vještina.

”Poseban segment programa posvećen je kreiranju održivog biznis plana u okviru kojeg će biti realizovana dvodnevna interaktivna radionica, kao i dvomjesečna mentoring podrška. Po završetku obuka sve učesnice imaće pripremljen standardizovani biznis plan koji omogućuje aplikaciju za sve dostupne izvore finansiranja”, navodi se u pozivu.

Početak realizacija obuka planiran je za drugu polovinu januara, a o preciznom datumu i mjestu održavanja izabrane učesnice će biti naknadno obaviještene.

Odabir deset učesnica, kako je planirano, izvršiće se na osnovu motivacije prijavljenih kandidatkinja, vodeći računa o ravnomjernoj regionalnoj zastupljenosti.

Iz Centra za razvoj nevladinih organizacija, saopšteno je da će, kao organizatori, pokriti sve troškove materijala za obuku, smještaja, hrane i osvježenja za učesnice, kao i refundacije putnih troškova.

Za sve dodatne informacije CRNVO se može kontaktirati putem broja telefona 020 219 120 ili e maila [email protected].

Projekat doprinosa osnaživanju žena za aktivno uključivanje u preduzetničke aktivnosti podržalo je Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Najčitanije