fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOsnažiti saradnju pomorske privrede sa renomiranim kompanijama

Osnažiti saradnju pomorske privrede sa renomiranim kompanijama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Delegacija Ministarstva saobraćaja i pomorstva boravi u Marseju na poziv Euromaritime 2020, koji predstavlja priliku da se osnaži postojeća saradnja pomorske privrede u Crnoj Gori sa renomiranim kompanijama na evropskom tržištu i šire.

Na poziv organizatora, ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković i generalna direktorica Direktorata za pomorsku privredu Maja Mijušković borave u Marseju, gdje je otvoren Euromaritime 2020.

Iz Ministarstva je saopšteno da je posjeta delegacije takvom događaju, koji okuplja najznačajnije kompanije u pomorskoj privredi, prilika da se uspostave novi vidovi saradnje.

“Euromaritime se bavi specifičnim izazovima u sektoru pomorske privrede, a koji su od značaja za donosioce odluka na međunarodnom nivou. Tako su i ove godine na Euromaritime 2020 prisutni reprezenti luka, brodogradnje i pomorskog saobraćaja, a tema samog događaja je primarno Plavi rast”, navodi se u saopštenju.

Tokom posjete Marseju, održan je radni sastanak delegacije sa generalnim sekretarom MEDports asocijacije, Philippeom Guillaumetom, u cilju uspostavljanja saradnje crnogorskih luka sa tim veoma značajnim udruženjem.

“Prepoznati su benefiti koje bi naše luke imale pridruživanjem MEDports, te dogovoren nastavak saradnje kroz podršku resornog Ministarstva”, rekli su iz Ministarstva.

MEDports okuplja luke na Mediteranu preko kojih se obavlja oko 70 odsto ukupnog prometa na tom području, a osnovni cilj asocijacije je kreiranje nove platforme za saradnju, razmjena iskustava među lukama, kao i prevazilaženje zajedničkih izazova sa kojima se luke Mediterana susrijeću.

MEDports, kako se dodaje, promoviše međunarodnu poziciju luka Mediterana kroz platformu povezivanja između Azije, Afrike i Evrope.

Delegacija je posjetila i Luku Marsej, gdje je sa menadžmentom razgovarano o mogućim vidovima saradnje između luka u Crnoj Gori sa jednom od najvećih evropskih luka.

“Prepoznati su određeni potencijali koje je moguće podržati kroz različite procese, kako u smislu obavljanja privredne djelatnosti, tako i u dijelu koji se odnosi na usavršavanje zaposlenih u pomorskoj administraciji”, navodi se u saopštenju.

Nurković će se danas sastati sa predstavnicima Francuskog pomorskog klastera, u ciju realizacije aktivnosti definisanih Nacrtom Strategije razvoja pomorske privrede u periodu od 2020. do 2030. godine, koja je upravo prepoznala neophodnost formiranja crnogorskog pomorskog klastera.

“Strateškim dokumentom predviđena je podrška resornog Ministarstva formiranju pomorskog klastera, te će ovaj susret biti izuzetna prilika za razmjenu iskustava koja će sigurno biti značajna za formiranje pomorskog klastera u Crnoj Gori i za njegovu kasniju saradnju sa pomorskim klasterom u Francuskoj”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Razgovarali o boravišnoj taksi i suzbijanju sive ekonomije

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Nacionalne i lokalnih turističkih organizacija održali su prvi u nizu...