fbpx

Oslabio dolar

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta prošle sedmice pala je nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio Kini uvođenjem carina jer smatra da je kriva za širenje koronavirusa.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošle sedmice 1,2 odsto, na 99,08 bodova.

Pritom je kurs eura prema dolaru skočio 1,5 odsto, na 1,098 USD, prenosi SEEbiz.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara skliznula je 0,5 odsto, na 106,9 jena (JPY).

Nakon dvije sedmice rasta, dolar je prošle sedmice oslabio najviše zbog novih Trumpovih prijetnji Kini uvođenjem carina jer američki predsjednik smatra da je Kina mogla zaustaviti koronavirus prije nego što se proširio svijetom.

Trump je poručio da njegova administracija sprovodi ‘ozbiljne istrage’ kako bi saznala što se tačno dogodilo i da je njegov teško postignuti trgovinski sporazum s Kinom sada od sekundarne važnosti u poređenju sa pandemijom koronavirusa.

Prijetnja carinama podsjetila je ulagače na finansijskim tržištima na prošlogodišnji trgovinski rat između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, pa se američka valuta našla pod pritiskom.

Dolar je oslabio i zbog znakova američke centralne banke, Federalnih rezervi da bi mogla dodatno ublažiti monetarnu politiku.

Američki bruto domaći proizvod (BDP) u prvom je tromjesečju potonuo 4,8 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, najviše od finansijske krize 2009. godine i više od četiri odsto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Predsjednik Fed-a Jerome Powell upozorio je, pak, da bi u tekućem kvartalu privreda mogla pasti po stopi kakva dosad nije zabilježena.

Međutim, on je kazao i da bi oporavak trebalo da uslijedi nakon što se olabave restrikcije povezane s koronavirusom i da će Fed nastaviti da podržava ekonomiju.

Evropska centralna banka (ECB) najavila je dodatno jačanje likvidnosti u eurozoni kroz još povoljnije finansiranje komercijalnih banaka koje bi novac trebalo da usmjere u ekonomiju pogođeno pandemijom.

ECB je najavio da će od juna do istog mjeseca naredne godine dodatno sniziti kamate na dugoročne kredite bankama, s minus 0,75 na minus jedan odsto.

ECB ove godine planira kupiti imovinu ukupne vrijednosti 1,1 bilion EUR, a ne isključuju ni mogućnost dodatnog povećanja vrijednosti tog programa bude li ekonomija eurozone smanjena više nego što se trenutno očekuje.

ECB procjenjuje da bi se ekonomija eurozone ove godine mogla da se smanji od pet do 12 odsto.

Eurostat je u četvrtak objavio da je ekonomija Evropske unije u prvom tromjesečju pala 2,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, najviše od finansijske krize 2009. BDP eurozone potonuo je 3,3 odsto.

Najčitanije

Izabran novi Odbor direktora CEDIS-a

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je, u svojstvu Skupštine akcionara Crnogorskog elektrodistributivog...