fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOrganizovana dvodnevna izložba NPCG na Žabljaku

Organizovana dvodnevna izložba NPCG na Žabljaku

Žabljak, (MINA-BUSINESS) – Dvodnevna izložba Durmitorski motivi kroz objektiv prvih istraživača od 1890. do 1940. godine, sa više od 180 starih fotografija koje svaka na svoj način otkrivaju ljepote Durmitorskog masiva organizovana je u subotu i danas na platou kod Crnog jezera.

Iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) je saopšteno da je Durmitor sve do druge polovine devetnaestog vijeka bio nepoznata i neosvojena planina.

“Naučno – istraživaćke i planinarske pohode durmitorskim vrletima započinju strani naučnici, putopisci, botaničari, geografi, geolozi, etnografi, obilazeći ove krajeve uz pomoć lokalnih vodiča”, kazali su iz NPCG.

U pratećem katalogu izložbe se navodi da je pojava razglednica početkom dvadesetog vijeka dala značajan doprinos fotografskom opusu Durmitora i vizelnom upoznavanju tih krajeva.

Nakon Žabljaka, NPCG će nastaviti istoimenom izložbom u Podgorici, pod pokroviteljstvom Javne ustanove (JU) Muzeji i galerije, a povodom obilježavanja jubileja 40 godina NPCG na UNESCO Listi svjetske baštine.

“U cilju obilježavanja jubileja, pored izložbene postavke, pripremljen je i prateći katalog, s ciljem da se široj javnosti skrene pažnja na pionirske naučno istraživačke pohode po Durmitoru, i fotografijom dočara ambijent kojim dominira divlja ljepota durmitorskog masiva, zabilježena foto objektivom planinara istraživača, u periodu od 1890. do 1940. godine”, navodi se u saopštenju.

Autor izložbe i kataloga je stručna saradnica za kulturno-istorijsko nasljeđe u NPCG Radmila Adžić, koja u okviru programskih aktivnosti, između ostalog, proučava i istražuje arhivsku građu u cilju promocije kulturnih dobara i njihovih vrijednosti na prostorima NPCG.

Otvaranje izložbe u Podgorici biće upriličeno u četvrtak sa početkom u 20 sati, u JU Muzeji i galerije Podgorice.

Izložba Durmitorski motivi kroz objektiv prvih istraživača od 1890. do 1940.godine, biće otvorena za javnost do 30. septembra u Podgorici.

Najčitanije