fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOptimizam podigao cijene nafte prema 35 USD

Optimizam podigao cijene nafte prema 35 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte skočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 35 USD, podstaknute optimizmom zbog otvaranja ekonomije i smanjenja proizvodnje glavnih izvoznica.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 2,03 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 34,53 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,63 USD višoj cijeni, od 32,06 USD, prenosi SEEbiz.

Ljetnje vrijeme mami u većini svijeta na izlazak iz izolacije uvedene kako bi se suzbila pandemija koronavirusa. Trgovine i restorani u Italiji pripremaju se za otvaranje u ponedjeljak, a druga žarišta zaraze, poput Njujorka i Španije, postupno ukidaju ograničenja.

Optimizam je podstakao rast cijena nafte, a potražnja za benzinom ponovo raste paralelno ublažavanju mjera izolacije, konstatovala je Paola Rodriguez Masiu iz Rystad Energyja.

Podršku cijenama pruža i smanjenje proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznica, uključujući Rusiju.

Saudijska Arabija, najveća svjetska izvoznica, objavila je prošle sedmice da će u junu smanjiti proizvodnju za dodatnih milion barela dnevno, a OPEC+ želi da zadrži dogovorena ograničenja i nakon juna kada treba da se održi sljedeći redovni sastanak.

Najčitanije