fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOptimistične procjene potražnje podigle cijene nafte

Optimistične procjene potražnje podigle cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima na 66 USD, potaknute naznakama da će vodeći proizvođači nastaviti da povećavaju snabdijevanje i najaviti da širenje koronavirusa ne bi trebalo na duže vrijeme da zakoči potražnju u Indiji.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 36 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,01 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 40 centi višoj cijeni od 62,31 USD.

Fokus tržišta je na sastanku ministara članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, koji prate stanje na tržištu kako bi procijenili uticaj sporazuma o ograničenju snabdijevanja, prenosi Hina.

Stručnjaci OPEC+ izrazili su u utorak zabrinutost zbog rasta broja novozaraženih, ali su potvrdili procjenu potražnje u ovoj godini, koja bi trebalo da raste za šest miliona barela dnevno.

U 2019. pala je za 9,5 miliona barela dnevno.

“Trgovci ne žele da propuste sastanak OPEC+ jer bi mogao povoljno da utiče na cijene, a ograničeni optimizam odražava se i u cijenama. No, bude li OPEC+ ignorirao stanje u Indiji, rast cijena brzo će se izduvati”, upozorio je Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energya.

Indija već nekoliko dana bilježi više od 300 hiljada slučajeva Covida-19 dnevno, a broj smrtnih slučajeva približio se 200 hiljada.

“OPEC+ istrajaće u postupnom ublažavanju ograničenja proizvodnje u periodu od maja do jula, s obzirom na optimistične prognoze o oporavku globalne potražnje”, saopštili su neimenovani izvori.

Proizvodnju bi mogao povećati i uspjeh pregovora o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine. Predstavnici Irana i zapadnih sila trebalo bi da nastave pregovore u Beču.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 63,22 USD, što znači da je pala 41 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

Uprava policije, budva, silovanje

Uhapšen osumnjičeni za silovanje

Podgorica, (MINA) – Službenici budvanske policije uhapsili su M.J. (21) iz Bijelog Polja osumnjičenog...