fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOpštine još ne znaju koliko su prihoda izgubile

Opštine još ne znaju koliko su prihoda izgubile

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zajednica opština još nema procjenu koliko će lokalne samouprave imati manji prihod zbog uvođenja neoporezivog dijela zarada, jer mnogim radnicima, kako su saopštili Vijestima, još nije isplaćena januarska plata.

Usvajanjem paketa zakona iz programa Evropa sad, krajem prošle godine, uveden je neoporezivi dio poreza na bruto zarade do 700 EUR.

Međutim, značajni dio ovog poreza na dohodak kao i njegovog prireza, je prihod opština koji im nije nadoknađen drugim.

Takođe, jedan dio ovog prihoda koristi i Egalizacioni fond, koji služi da opštinama nadomjesti prihode.

Iz Zajednice opština su Vijestima kazali da je preuranjeno davati ocjene.

Generalni sekretar Zajednice opština, Refik Bojadžić,rekao je da su prihodi opština po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica, prireza porezu i Egalizacionog fonda u januaru najvećim dijelom posljedica isplata zarada koje se odnose na decembar, koje su obračunate shodno ranijim propisima, a ne po propisima donesenim u okviru programa Evropa sad.

“Imajući ovo u vidu, ostvareni prihodi po ovom osnovu u januaru nijesu i ne mogu nikako biti reprezentativni pokazatelj uticaja programa Evropa
sad na prihode opština. Uticaj ovog programa na prihode opština će biti donekle vidljiv na osnovu prihoda ostvarenih tokom februara kada se isplaćuju januarske zarade obračunate u skladu sa propisima iz programa Evropa sad, a da će svaki naredni mjesec dati objektivniju sliku”, kazao je Bojadžić.

Iz ove institucije su ranije upozoravali da će naročito siromašnije i opštine na sjeveru, koji dobijaju veći procenat ovog poreza i gdje su prosječne zarade niže, izgubiti značajne prihode i da neće moći da finansiraju svoje obaveze prema građanima.

”Zajednica opština je u postupku donošenja programa Evropa sad i propisa za njegovo sprovođenje, jasno ukazala Ministarstvu finansija, Vladi i Skupštini, da će imati negativan uticaj na prihode opština kroz smanjenje prihoda po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica, prireza porezu na dohodak fizičkih lica i značajno manja sredstva iz Egalizacionog fonda, što će dovesti u pitanje održivost lokalnih javnih finansija”, dodao je Bojadžić.

Sve to je, kako je podsjetio, konkretno dokumentovano analizom uticaja Programa na primjeru opština Bijelo Polje i Berane, koje su pokazale da će prihodi budžeta tih opština biti manji za oko 30 odsto”.

U naknadnim pregovorima sa Vladom, obezbijeđen je dio budžetske rezerve od 15 miliona EUR, kojim bi trebalo da bude nadoknađen gubitak opština.

Bojadžić je naveo da su opštine zadužene da prate svoje prihode po mjesecima za ovu godinu u odnosu na isti mjesec prošle, kako bi dobili objektivnu sliku o stvarnom uticaju programa Evropa sad.

”Ovi podaci će biti osnova opštinama za podnošenje zahtjeva (mjesečno) prema Ministarstvu finansija za nadoknadu manje ostvarenih prihoda iz sredstava tekuće budžetske rezerve planiranih za ovu namjenu”, rekao je Bojadžić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije