fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOpština Bar dodijelila sredstva mladim poljoprivrednicima

Opština Bar dodijelila sredstva mladim poljoprivrednicima

Bar, (MINA-BUSINESS) – Opština Bar dodijelila je mladim poljoprivrednicima sredstva za razvoj agrobiznisa, saopštili su njeni predstavnici.

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, potpisao je ugovore sa mladim poljoprivrednicima kojima su dodijeljena sredstva za razvoj agrobiznisa po osnovu javnog poziva za učešće u programu podrške razvoju poljoprivrede, kroz finansijsku podršku u toj lokalnoj samoupravi.

Iz Opštine Bar su objasnili da su mladi poljoprivrednici, čiji su biznis planovi podržani, dobili namjenska sredstva za finansiranje 100 odsto opravdanih troškova projekta, u iznosu od po deset hiljada EUR, što je bio maksimalan iznos sredstava po projektu.

Iz Opštine su kazali da je prvorangirani na konkursu za mlade poljoprivrednike bio biznis plan Almira Čantića pod nazivom Nabavka namjenske opreme i mehanizacije, dok je drugorangirana bila Laura Novaković sa biznis planom Uzgoj mikrobilja – zdrave hrane budućnosti.

Na osnovu Programa podrške razvoju poljoprivrede za mlade poljoprivrednike od ove do 2024. godine – mladi u agrobiznisu, budžetom Opštine je opredijeljeno ukupno 40 hiljada EUR za tu namjenu. Na poziv, koji je raspisan u avgustu, konkurisala su tri mlada poljoprivrednika, a sve propisane uslove zadovoljila su dva, koja su dobila maksimalan iznos finansijske podrške po projektu.

Opština Bar je, prema riječima njenih predstavnika, i Predlogom budžeta za narednu godinu, koji je na javnoj raspravi, opredijelila isti iznos sredstava za podršku mladima u poljoprivredi, kako bi nastavila da razvija tu privrednu djelatnost i dodatno podstakla mlade da konkurišu sa biznis planovima.

“Prepoznajući sve potencijale koje Bar ima u smislu poljoprivredne djelatnosti, a naročito u zaleđu Opštine, želimo da podstaknemo zainteresovane da valorizuju takve potencijale, razviju sopstveni biznis koji će biti samoodrživ, povećaju zapošljivost i daju doprinos ukupnoj ekonomskoj aktivnosti i poboljšanju kvaliteta života u Baru”, navodi se u saopštenju.

Dinamiku realizacije podržanih biznis planova i kontrolu namjenskog korišćenja sredstava obavlja Sekretarijat za privredu, dok podnosioci prijave kojima su dodijeljena sredstva podnose Komisiji izvještaj o realizaciji sa finansijskim izvještajima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sagledaće načine nastavka akcije ograničavanja cijena

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će, nakon dublje analize, sagledati moguće načine nastavka akcije Limitirane...