fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOprezno trgovanje na Wall Streetu

Oprezno trgovanje na Wall Streetu

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu se u utorak trgovalo oprezno, pri čemu su S&P 500 i Dow Jones indeks blago porasli, dok je Nasdaq oslabio drugi dan zaredom, zbog pada cijena dionica nekoliko velikih tehnoloških kompanija.

Dow Jones ojačao je 0,55 odsto na 35.813 bodova, a S&P 500 0,17 odsto na 4.690 poena. Nasdaq indeks oslabio je 0,5 odsto na 15.775 bodova.

Među najvećim gubitnicama bile su dionice Tesle, Microsofta i drugih velikih tehnoloških kompanija, jer su ulagači odlučili da prodaju dionice koje su osjetljive na rast kamatnih stopa, prenosi Hina.

S druge strane, kako se očekuje rast kamata, porasle su cijene dionica banaka, a zahvaljujući rastu cijena nafte, ojačao je i energetski sektor.

U ponedjeljak je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Joe Biden, imenovao Jeromea Powella za čelnika američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed).

To je drugi mandat Powella na čelu Fed-a, što znači da ne bi trebalo da dođe do naglih promjena u monetarnoj politici, dok se privreda oporavlja od koronakrize.

Međutim, u SAD-u je inflacija u oktobru dostigla najvišu vrijednost u 30 godina, a već se pet mjeseci kreće iznad pet odsto, znatno iznad planirane grance Fed-a od dva odsto.

To bi moglo natjerati centralnu banku na povećanje ključnih kamatnih stopa prije nego što se očekivalo.

Tako sada analitičari i trgovci očekuju povećanje ključnih kamatnih stopa za 0,25 procentnih poena do narednog juna, dok se do sada povećanje cijene novca očekivalo u julu.

„Tržište je bez jasnog smjera zbog praznikom skraćene sedmice i vodi se očekivanjima u vezi sa povećanjem kamata, što ulagačima daje dodatni razlog za povlačenje zarade s precijenjenog tržišta”, rekao je strateg u firmi CFRA Research, Sam Stovall.

Sjutra se na Wall Streetu neće raditi zbog Dana zahvalnosti, dok će se u petak raditi skraćeno.

A na većini evropskih berzi cijene dionica su većinom pale.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,15 odsto na 7.266 bodova, ali je frankfurtski DAX skliznuo 1,11 odsto na 15.937 bodova, a pariski CAC 0,85 odsto na 7.044 poena.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije