fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeOprezno trgovanje na berzama

Oprezno trgovanje na berzama

Njujork, London, (MINA-BUSINESS – Na svjetskim berzama prošle sedmice trgovalo se oprezno, jer ulagači nijesu htjeli previše da rizikuju zbog jačanja inflacionih pritisaka u najvećim svjetskim ekonomijama, što bi moglo navesti centralne banke na zaoštravanje monetarne politike.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice oslabio 0,8 odsto, na 34.479 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,4 odsto, na rekordnih 4.247 poena, a Nasdaq indeks 1,8 odsto, na 14.069 bodova, prenosi SEEbiz.

Pad Dow Jonesa, a rekordni doseg S&P 500 indeksa ukazuje na nesigurnost na tržištu, na kojem je glavna tema hoće li inflacija u SAD-u biti privremena, kako to tvrdi američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), ili će toliko ojačati da će centralna banka biti primorana zaoštriti monetarnu politiku prije nego što se očekuje.

Dugoočekivani izvještaj pokazao je u četvrtak da su potrošačke cijene u SAD-u u maju porasle pet odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, što je njihov najveći rast od 2008. godine i veći nego što se očekivalo.

Međutim, to je najviše posljedica rasta cijena vazduhoplovnih karata, rabljenih kamiona i nekih drugih proizvoda kojima cijene rastu zbog otvaranja ekonomije, pa bi, kažu analitičari, rast inflacije doista mogao biti privremen, kao što to procjenjuje Fed.

To znači da će središnja banka nastaviti voditi poticajnu monetarnu politiku, pa su splasnula strahovanja od zaoštravanja te politike.

„Najvažnije su brojke veće nego što se očekivalo, no kada se pogleda ispod površine, vidi se da je rast inflacije posljedica otvaranja ekonomija. Čini se da cijela privreda nije pregrijana, pa su ulagači odahnuli”, kazao je strateg u firmi LPL Financial, Ryan Detrick.

U narednom periodu bi, kako je kazao, rast privrede trebalo usporavati, pa bi trebalo da popuste i inflacioni pritisci.

U četvrtak su čelnici Evropske centralne banke (ECB) s redovne sjednice poručili da će nastaviti da sprovode podsticajne mjere kako bi sačuvali povoljne uslove finansiranja, upozorivši da bi preuranjeno zaoštravanje monetarne politike ugrozilo oporavak od koronakrize.

U četvrtak se S&P 500 indeks probio iznad dotadašnjeg rekordnog nivoa, dostignutog 7. maja.
Od početka godine taj indeks je na dobitku oko 12 odsto, a zbog zabrinutosti u vezi sa inflacijom, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će na kraju godine taj indeks biti samo oko 2,5 odsto iznad sadašnjih nivoa.

I na evropskim berzama prošle sedmice cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,9 odsto, na 7.134 boda, a pariski CAC 1,3 odsto, na 6.600 poena. Međutim, frankfurtski DAX ostao je gotovo nepromijenjen, 15.693 boda.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks ojačao 0,1 odsto, na 28.948 bodova.

Najčitanije