fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOprezna trgovina na Wall Streetu

Oprezna trgovina na Wall Streetu

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu se u četvrtak trgovalo oprezno, pri čemu je S&P 500 indeks ostao skoro nepromijenjen, nakon što je, zbog zabrinjavajuće visoke inflacije, pao dva dana zaredom.

Dow Jones oslabio je 0,44 odsto na 35.921 bod, dok je S&P 500 ojačao neznatno na 4.649 poena, a Nasdaq indeks 0,52 odsto na 15.704 boda.

Tržište se stabilizovalo, nakon što su u prethodna dva dana indeksi pali zbog strahovanja od inflacije, prenosi SEEbiz.

Već pet mjeseci zaredom inflacija se kreće iznad pet odsto, znatno iznad planirane granice američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), od dva odsto.

Ulagači se plaše da bi zbog rasta cijena sirovina i poremećaja u lancima nabavke visoka inflacija mogla potrajati duže nego što su se mnogi, uključujući Fed, nadali.

A to bi moglo natjerati centralnu banku na povećanje ključnih kamatnih stopa prije nego što se očekivalo.

Zbog toga se i trgovalo oprezno. Tim prije što nije bilo značajnijih vijesti, jer zbog Dana veterana nije bilo ekonomskih izvještaja i nije se radilo na tržištu obveznica, dok je sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija pri kraju.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, najviše se porasle cijene dionica u rudarskom sektoru, dok su najviše pale u uslužnom.

A na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,6 odsto na 7.384 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,1 odsto na 16.083 poena, a pariski CAC 0,2 odsto na 7.059 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

skupština, Andrija Mandić, iseljenici, turska, državljanstvo, bedri gul muković

Pitanje državljanstva iseljenika pokrenuto u parlamentu

Podgorica, (MINA) - Pravna služba Skupšine radi na iznalaženju rješenja za ostvarivanje prava na...