fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOprez na svjetskim berzama zbog novog soja koronavirusa

Oprez na svjetskim berzama zbog novog soja koronavirusa

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na svjetskim berzama su početkom ove sedmice oštro pale, zbog pojave novog soja koronavirusa u Velikoj Britaniji, ali su do petka nadoknadile veći dio gubitaka.

Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 0,1 odsto na 30.199 bodova, a Nasdaq indeks 0,4 odsto na 12.804 poena. S&P 500 je oslabio 0,2 odsto na 3.703 boda.

Na samom početku sedmice, svjetske berze su pale, najviše evropske, jer su ulagače zabrinule vijesti o novom soju koronavirusa u Britaniji, koji se širi brže od dosadašnjeg, prenosi Hrportfolio.

Britanska Vlada je proglasila karantin za London i jugoistok Engleske, a kako bi se spriječilo širenje virusa, više od 50 zemalja u svijetu privremeno je obustavilo letove iz Britanije, dok je Francuska zatvorila i granicu na 48 sati.

No, kasnije su se tržišta smirila, nakon poruka da je vakcinu protiv koronavirusa moguće brzo prilagoditi novom soju.

U skraćenoj radnoj sedmici zbog božićnih praznika podršku tržištima pružio je i dogovor republikanaca i demokrata u američkom Kongresu, nakon višemjesečnih stranačkih pregovora, o novom paketu fiskalnih podsticajnih mjera.

Taj paket podsticaja vrijedan je skoro 900 milijardi USD, uključujući pomoć nezaposlenima i malim preduzećima.

Kongres je u utorak prihvatio taj paket podsticaja, pa zakone o tome još samo treba da potpiše američki predsjednik na odlasku, Donald Trump.

Trump je to odbio jer želi da se pomoć nezaposlenima poveća sa 600 na dvije hiljade USD, stoga se pregovori o paketu pomoći, kao i saveznom budžetu, nastavljaju.

Pozitivno je na tržišta uticao dogovor Evropske unije (EU) i Britanije o trgovinskim odnosima nakon Brexita.

Sada taj sporazum treba da potvrde britanski i Evropski parlament.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će vlasti najvećih zemalja svijeta još duže vrijeme fiskalnim i monetarnim podsticajima podržavati oporavak privrede od koronakrize, a da će se, zahvaljujući vakcinisanju protiv Covida-19, ekonomska aktivnost uskoro normalizovati.

Zbog oštrog pada na početku sedmice, na evropskim berzama indeksi su ove sedmice zabilježili blage minuse.

Londonski FTSE oslabio je 0,4 odsto na 6.502 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,3 odsto na 13.587 poena, a pariski CAC 0,1 odsto na 5.522 boda.

Na berzi u Tokiju, Nikkei indeks oslabio je 0,4 odsto na 26.656 bodova.

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu