fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOporavak turizma za tri do pet godina

Oporavak turizma za tri do pet godina

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Oporavak crnogorskog sektora turizma i putovanja u kvantitativnom i kvalitativnom smislu trajaće najmanje tri do pet godina, ocijenio je ekonomista Miloš Vuković.

Ova turistička godina u Crnoj Gori je, usljed pandemje koronavirusa, skoro 90 odsto slabija po prihodima od prošle, pišu Vijesti.

Vuković je za list kazao da se procjenjuje da će prihodi od turizma naredne godine biti između 30 i 50 odsto prošlogodišnjih, pošto trenutne informacije nagovještavaju da će masovna vakcinacija biti završena tek krajem septembra.

Država, koja je zavisna od turizma, teško je pogođena ekonomskom krizom u pandemiji, uz prognoze relevantnih organizacija da će imati najveći pad ekonomije u regionu.

„Posebno teško su pogođeni sektori turizma i putovanja, koji čine lavovski dio crnogorske ekonomije“, rekao je Vuković.

Prema podacima Centralne banke (CBCG) od početka godine do kraja septembra prihod od stranih turista iznosio je 100 miliona EUR, dok je u istom periodu prošle godine bio 978 miliona EUR.

Koliko je Crna Gora zavisna od turizma najbolje pokazuju podaci Svjetskog savjeta za putovanja i turizam (WTTC), na koje se poziva Vuković, a prema kojima je doprinos tog sektora ekonomiji 32,1 odsto, odnosno 1,76 milijardi USD.

„Ista situacija je i sa ukupnim doprinosom turizma i putovanja zapošljavanju. Čak 66,9 hiljada ili 32,8 odsto ukupno zaposlenih u Crnoj Gori zavisi od turizma, koji čini trećinu crnogorske ekonomije“, naveo je Vuković.

Najčitanije