fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOporavak tehnološkog sektora podržao indekse

Oporavak tehnološkog sektora podržao indekse

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi porasli nadoknadivši dio gubitaka od prošle sedmice, najviše zahvaljujući oporavku tehnološkog sektora nakon što je danima bio pod pritiskom.

Dow Jones je ojačao 0,32 odsto na 32.731 bod, dok je S&P 500 porastao 0,7 odsto na 3.940 poena, a Nasdaq indeks 1,23 odsto na 13.377 bodova, prenosi Hina.

Najviše je porastao Nasdaq indeks, koji je pun tehnoloških dionica, zahvaljujući oporavku tog sektora, nakon što je prošle sedmice oštro pao.

S&P 500 tehnološki indeks porastao je 1,9 odsto.

S druge strane pale su cijene dionica u nekim cikličkim sektorima, pa je finansijski u prosjeku izgubio 1,3 odsto, a energetski jedan odsto.

Ti sektori su posljednjih sedmica najviše porasli, zahvaljujući nadi ulagača u ubrzanje oporavka ekonomije od koronakrize, zbog novog paketa fiskalnih podsticajnih mjera i ubrzanja vakcinisanja protiv Covida-19.

Pozitivno je na tržište dionica uticao pad prinosa na američke državne obveznice ispod 1,7 odsto.

Prošle sedmice su prinosi na desetogodišnje obveznice dostigli 1,75 odsto, najvišu nivo u 14 mjeseci, što je posljedica očekivanja da će inflacija porasti zbog ubrzanja oporavka ekonomije i ogromnih fiskalnih i monetarnih podsticaja.

Na rast prinosa posebno su osjetljive dionice tehnoloških kompanija, jer se njihova vrijednost zasniva na budućoj zaradi, pa s rastom obvezničkih prinosa postaju manje privlačne.

„Tehnološki sektor je posljednjih sedmica značajno pao, pa nije iznenađenje što se malo odmakao s niskih vrijednosti”, rekao je analitičar u firmi TrendSpider, Jake Wujastyk.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,26 odsto na 6.726 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,25 odsto na 14.657 poena. Pariski CAC oslabio je 0,49 odsto na 5.968 bodova.

Najčitanije