fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOporavak evropske ekonomije zadržao cijene nafte iznad 65 USD

Oporavak evropske ekonomije zadržao cijene nafte iznad 65 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte na međunarodnim tržištima nijesu se u petak značajnije mijenjale i ostale su stabilne iznad 65 USD, podržane oporavkom evropske ekonomije.

Protivteža cijenama bila je zabrinutost zbog rekordnog broja zaraženih Covidom-19 u Indiji.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,36 USD. Većih promjena nije bilo ni u Njujorku, gdje se barelom trgovalo po 61,5 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce je u petak prijatno iznenadilo istraživanje londonske firme Markit, čiji je indeks menadžera nabavke (PMI) u privatnom sektoru eurozone pokazao snažniji oporavak ekonomije u zoni primjene zajedničke evropske valute nego što se očekivalo.

Raspoloženje je podržalo i postupno ublažavanje mjera zaključavanja u sve većem broju evropskih zemalja. Francuska je tako najavila da će u ponedjeljak ponovo otvoriti škole.

“Rast PMI-a širom Evrope, slabiji američki dolar i blaže mjere zaključavanja koje planiraju neke evropske zemlje, blago podržavaju cijene nafte”, kazao je Giovanni Staunovo iz švajcarske banke UBS.

Optimizam ulivaju i podaci iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Broj Amerikanaca koji su podnijeli zahtjev za isplatu naknade za nezaposlenost pao je u prošloj sedmici na najniži nivo u 13 mjeseci.

“Izgledi za potražnju za naftom u SAD-u iz dana u dan sve su bolji. Najnoviji sedmični zahtjevi za nezaposlenost donijeli su još dobrih makro vijesti za najveću svjetsku privredu”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Protivteža ohrabrujućim podacima iz Evrope bio je rekordan broj novozaraženih Covidom-19 u Indiji, što je podstaklo nekoliko zemalja, uključujući Australiju, Veliku Britaniju, Kanadu i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), da zabrane ili smanje letove iz azijskog diva.

Zabrinjava i stanje u Japanu, čija je Vlada u petak ponovo uvela mjere zaključavanja u Tokiju, Osaki i još dvije prefekture.

Indija i Japan treći su i četvrti uvoznik nafte u svijetu.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internets stranici objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u četvrtak iznosila 63,06 USD, što znači da je pala 96 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije