fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOmogućiti angažovanje radne snage iz drugih zemalja

Omogućiti angažovanje radne snage iz drugih zemalja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Montenegro biznis alijansa (MBA) predložila je da se razmotri mogućnost da Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) donese odluku kojom će se omogućiti crnogorskim poslodavcima da podnesu zahtjev za angažovanje radne snage iz drugih zemalja.

Iz MBA su kazali da im se obratio veliki broj privrednika u vezi obezbjeđivanja neophodne radne snage za njihovo poslovanje.

“Posebno je nedostatak radne snage izražen u sektoru turizma, gdje nedostaju radnici posebnih profila – kuvari, barmeni, pica majstori, a sličan problem je i u sektoru građevinarstva”, naveli su iz MBA.

U toj poslodavačkoj organizaciji smatraju da bi zbog svega toga trebalo razmotriti donošenje odluke kojom će se omogućiti poslodavcu da podnese zahtjev za angažovanje radne snage iz drugih zemalja sa detaljnim informacijama o svakom zaposlenom kojeg želi da angažuje i omogući mu dolazak u Crnu Goru.

“Dakle, dati njegovo ime i prezime, JMBG, adresu i državu iz koje dolazi. Svakako da svaki potencijalni zaposleni radnik mora imati kao dokaz negativan test na COVID 19, ne stariji od 72 sata, kako ne bi morao biti u izolaciji 14 dana”, dodali su iz MBA.

U toj asocijaciji smatraju da bi se na taj način dodatno smanjio efekat sive ekonomije, što bi doprinijelo i povećanju budžetskih prihoda.

Iz MBA su kazali i da bi donošenje predložene odluke bio dodatni, važan podsticaj za privrednike, i njihov dalji uspješan rad.

Najčitanije