fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOmogućene jednostavnije procedure za akcizne obveznike

Omogućene jednostavnije procedure za akcizne obveznike

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava carina omogućila je akciznim obveznicima novu aplikaciju, kako bi jednostavnije i brže ispunjavali zakonske obaveze.

Iz Uprave su saopštili da su uspješno završili projekat pod nazivom Podrška Upravi carina u oblasti akciza, koji je finansiran iz sredstava podrške Evropske unije (EU).

„Cilj projekta je bila izrada nove aplikacije za akcize i njena implementacija u Carinski informacioni sistem“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Uprave carina.

Nova aplikacija, kao i sva korisnička upustva, nalaze se na veb adresi https://www.ecarina.me/akciza.

Aplikacija privrednicima omogućava elektronsko podnošenje i prijem zahtjeva za upis u registar akciznih obveznika, kao i mjesečnih specifikacija, izvještaja i obračuna akcize.

Aplikacija omogućava i evidenciju kretanja akcizne robe.

„Na ovaj način povećava se efikasnost i kvalitet u pružanju usluga prema preduzećima, čime se značajno doprinosi stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja i omogućava akciznim obveznicima da na efikasan i jednostavan način uz smanjenje troškova, obavljaju svoje poslovanje“, dodaje se u saopštenju.

Iz Uprave su podsjetili da je izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, kao i Pravilnikom o bližem načinu funkcionisanja informacionog sistema za elektronsku razmjenu podataka i postupku elektronske razmjene podataka o akcizama, propisan bliži način funkcionisanja informacionog sistema za elektronsku razmjenu podataka o akcizama.

Najčitanije