fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOlakšan pristup programima podrške portalom biznis.gov.me

Olakšan pristup programima podrške portalom biznis.gov.me

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomskog razvoja privodi kraju izradu portala biznis.gov.me, koji će biti usmjeren na predstavnike mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) sa fokusom na žensko preduzetništvo, mlade i manje razvijene opštine.

Iz Ministarstva su kazali da je cilj projekta, koji se realizuje u saradnji sa Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), da na jednom mjestu pruži sveobuhvatne informacije o vidovima finansijske i nefinansijske podrške koji su na raspolaganju privrednicima u Crnoj Gori.

„EBRD je važan partner u ekonomskom razvoju Crne Gore i to se ogleda kroz snažnu podršku koju pružaju u realizaciji nekih od ključnih projekata koji će uticati na ubrzanje ekonomske aktivnosti i poboljšanje životnog standarda građana kao što je i ovaj“, rekli su iz Ministarstva.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, kazao je da mikro, mala i srednja preduzeća, kao sektor koji čini najveći dio ukupnog broja preduzeća, u velikoj mjeri doprinose privrednom razvoju i konkurentnosti ekonomije i po svim relevantnim indikatorima, generalno bilježe dinamičan rast i razvoj.

„Mi smo dužni da učinimo sve kako bismo im olakšali pristup finansijskim i nefinansijskim sredstvima koja su dostupna. Upravo, jedan od glavnih benefita portala je što će građani na jednom mjestu imati sve potrebne infomacije o programima podrške za koje su zainteresovani i koji im odgovaraju i neće morati da prolaze iscrpljujuće procedure i pribavljaju veliki broj različitih dokumenata, što u velikom broju slučajeva odbija ljude da apliciraju“, rekao je Milatović.

On je naveo da je u fokus stavljena prezentacija i promocija dostupnih programa podrške kako bi sve informacije pronašle svog korisnika odnosno nekog ko je zainteresovan da te informacije primi.

„Ovo zapravo čini temelj portala i daje mu karakter jedne sveobuhvatne informativne stanice koja postoji radi korisnika i svoje postojanje crpi iz potreba korisnika“, dodao je Milatović.

Broj MMSP u prošloj godini je, prema podacima Uprave prihoda i carina, iznosio 34,04 hiljade što čini povećanje od 2,65 odsto u odnosu na 2020. godinu, odnosno 15,24 odsto u odnosu na 2018. godinu.

U ukupnom broju zaposlenih, MMSP učestvuju sa 80,96 odsto, i u prošloj godini su zapošljavala 143,46 hiljada radnika, što predstavlja povećanje broja zaposlenih od 1,42 odsto u odnosu na 2020. godinu.

„Cilj portala je da poveća broj MMSP koji koriste mehanizme podrške MER-a i sve je usmjereno ka korisniku i olakšanom pristupu svim dostupnim sredstvima“, navodi se u saopštenju.

Na portalu će se, između ostalog, naći Program za unapređenje konkurentnosti kroz osam pojedinačnih linija u ukupnoj vrijednosti od četiri miliona EUR, Program za razvoj prerađivačke industrije u vrijednosti od 1,2 miliona EUR vrijedan Program za promociju zanatstva.

Portal će se nalaziti na linku www.biznis.gov.me.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Nastavak intenzivne saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Poreska uprava (PU) i Uprava policije nastaviće intenzivnu saradnju, saopštili su...