fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOkrenuti se većem zapošljavanju domaćih radnika

Okrenuti se većem zapošljavanju domaćih radnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Većim zapošljavanjem domaćih radnika, nezaposlenih, studenata i učenika na sezonskim poslovima značajno bi se doprinijelo prilivu sredstava u budžet, pogotovo kada je zbog situacije sa koronavirusom znatno smanjena mogućnost angažovanja strane radne snage, ocijenjeno je na panelu Zaposlimo domaće.

Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić, ocijenio je da je značajni izazov za turističku privredu i druge djelatnosti sezonskog karaktera obezbijediti kvalitetne sezonske radnike.

“Prethodnih nekoliko godina oko dvije trećine njih je angažovano sa tržišta rada država u regionu, najčešće iz Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH), Makedonije i Kosova”, rekao je Purišić na panelu, koji su organizovali Ministarstvo i Zavod za zapošljavanje (ZZZ).

Međutim, ove godine ta mogućnost je puno manja zbog smanjene mobilnosti radnika u regionu, usljed epidemije.

“U ovim okolnostima, očekuje se da se poslodavci orjentišu na domaće radnike, prije svega na nezaposlene sa evidencije Zavoda, studente i učenike. Aktuelni i sve izvjesniji budući poremećaji na tržištu rada ukazuju da je to najbolja odluka, koja ima pri tome i višestruke koristi za ekonomiju i standard stanovništva”, ocijenio je Purišić.

On je, kako se navodi u zajedničkom saopštenju Ministarstva i ZZZ-a, pozvao poslodavce i nezaposlene da iskoriste tu priliku i na duži rok sklope partnerstvo, na zajedničku korist.

“Takođe, pozivam ih da iskoriste resurse Zavoda kao i programe i mjere aktivne politike zapošljavanja koje omogućavaju aktivaciju domaćih radnika i osposobljavanje za obavljanje poslova koji trebaju našoj privredi”, poručio je Purišić.

Vlada i Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kako je naveo, podržavaju zapošljavanje domaćih radnika, jer se na taj način postižu puni socio-ekonomski efekti u ekonomiji.

“S jedne strane, rješava se socijalni status naših građana, smanjuje se rizik od siromaštva i isključenosti iz društva, pozitivno utiče na demografske procese i smanjuje pritisak na socijalne fondove države. S druge strane, poslodavci dobijaju sigurnost u poslovnim procesima na duži rok, zarađeni dohodak ostaje u Crnoj Gori, a društvo i ekonomija postižu optimalnije korišćenje resursa”, kazao je Purišić.

On je podsjetio da je Vlada donijela dva seta ekonomskih mjera u cilju olakšavanja života građana i pomoći privredi, zaposlenima i socijalno ugroženim građanima, a čiji je bio očuvanje radnih mjesta i stvaranje pretpostavki za brži oporavak ekonomije i standarda svakog građanina i njegove porodice.

»Izvjesno je da će usljed pandemije koronavirusa, turizam i sa njim povezane djelatnosti imati najveće gubitke, imajući u vidu da je ta privredna grana dominantno oslonjena na strane goste”, dodao je Purišić.

Direktor Zavoda, Suljo Mustafić, podsjetio je da se tržište rada mijenja i iziskuje drugačiji pristup.

»Okupili smo se s namjerom da pokušamo naći način kako da angažujemo što više domaćih radnika na sezonskim poslovima, tokom ove sezone. Važno je da im slobodna radna mjesta, prije svega, učinimo dostupnim«, smatra Mustafić.

Od početka godine do danas raspisano je 3,12 hiljada oglasa za sezonsko zapošljavanje, a oko 2,5 hiljade radnika na tim poslovima.

»Zato i ja šaljem apel i nezaposlenima i poslodavcima. Nezaposlenima da iskoriste šansu, da redovno prate oglase koje objavljujemo na sajtu i u sredstvima informisanja, i da se prijave se za sezonski rad. Važno je da osjete kako funkciniše tržište. Osim zarađenog novca mogu steći radno iskustvo i korisne radne navike«, rekao je Mustafić.

On je dodao da u uslovima opšte neizvjesnosti treba razumjeti i zabrinutost poslodavaca.

»Ipak ih pozivam da povjerenje ukažu prvenstveno domaćim radnicima. U Zavodu imaju pouzdanog partnera. Stavljamo na raspolaganje i znanje i kapacitete kako bi, u najvećoj mogućoj mjeri, zajedno obezbijedili kvalitetne radnike«, rekao je Mustafić.

Prema njegovim riječima, veće radno angažovanje domaće radne snage u sezoni doprinijeće prilivu sredstava u budžet, što je svima veoma bitno.

»Crna Gora bi trebalo, u cilju očuvanja radnih mjesta, po uzoru na prakse turistički razvijenih zemalja iz okruženja da uvede kategoriju ‘stalnog sezonca’. Ta svojevrsna podrška sezonskim radnicima omogućila bi njihovo vezivanje za poslodavce tokom cijele godine, što bi bio snažan stimulans da ostanu u državi«, ocijenio je Mustafić.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović, podsjetio je da i pored velikog broja nezaposlenih ima i dosta upražnjenih slobodnih radnih mjesta.

»Domaća radna snaga je sistemski nosilac određene privredne grane. Zato je ovo i upozorenje i prilika da se svi okrenemo domaćim radnicima i da im ukažemo povjerenje. Vjerujem da ćemo kao dominantno turistička destinacija, u granicama realnog, znati da iskoristimo šansu ovolj ljeta«, naveo je Davidović.

Panel je, kako je saopšteno iz ZZZ-a, bio prilika za konstruktivnu razmjenu mišljenja o modelima saradnje i mogućnostima za obezbješenje kvalitetnog kadra izemđu predstavnika Privredne komore (PKCG), Unije poslodavaca (UPCG), Saveza sindikata (SSCG), Unije slobodnih sindikata (USCG), ali i poslodavaca iz primorskih opština u Crnoj Gori.

Najčitanije