fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOko 90 učenika na praksi

Oko 90 učenika na praksi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U hotelu Splendid i Montenegro stars grupi trenutno je oko 90 učenika na praksi, a plan je da veći dio ostane, ukoliko bude bio zainteresovan, saopštio je suvlasnik Montenegro stars hotelske grupe, Žarko Radulović.

On je, govoreći o kampanji Stručno je ključno – Alati budućnosti su u vašim rukama, kazao da je podržava i da će veliki dio učenika ostati tu da radi, a jedan dio će sigurno naći odmah negdje drugo posao.

“Ja im poručujem da sanjaju i ostvare san da jednog dana budu preduzetnici i imaju svoje restorane, jer sam siguran da će, poslije ovakve prakse i ovakvog školovanja, imati uspješne karijere”, rekao je Radulović.

Direktorica hotela Splendid, Mirjana Mrkalj, kazala je da je snaga svakog hotela njegov kadar, a dualni sistem obrazovanja je jedan od kvalitetnijih načina stvaranja kadra.

Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da obrazovnu ponudu srednjeg stručnog obrazovanja trenutno čini 17 obrazovnih programa u trogodišnjem trajanju i 50 obrazovnih programa u četvorogodišnjem trajanju. Po programima stručnog obrazovanja obrazuje se 19,04 hiljade učenika.

“U dualni oblik obrazovanja je u školskoj 2018/2019. godini uključeno 577 učenika, a očekuje se da ih naredne godine bude preko 800. Dualno obrazovanje je sistem u kome učenik teorijsku nastavu pohađa u školi, a kompletno praktično obrazovanje obavlja kod poslodavca. Dakle, u dualnom obrazovanju učenik uči uz rad”, rekli su iz Ministarstva.

Ministarstvo prosvjete i poslodavac obezbjeđuju naknadu učenicima.

“Učenik koji želi da se obrazuje u dualnom obliku prijavljuje se školi u kojoj konkuriše za upis u prvi razred. Broj upisnih mjesta zavisi od interesovanja poslodavaca za obrazovanje učenika u dualnom obliku obrazovanja”, objasnili su iz Ministarstva.

Učenik, odnosno njegov roditelj i poslodavac potpisuju ugovor o praktičnom obrazovanju. I učenici drugog i trećeg razreda mogu sa školskog preći na dualni oblik obrazovanja, naravno ako postoji interesovanje poslodavaca.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...