fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOhrabruje oporavak ekonomije

Ohrabruje oporavak ekonomije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je nakon recesije u prošloj godini, uzrokovane pandemijom koronavirusa, na putu snažnog ekonomskog oporavka, što potvrđuju pozitivni makroekonomski trendovi koje su predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ocijenili ohrabrujućim.

Delegacija Crne Gore, koju su predvodili ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić i guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić, održala je više video susreta sa visokim zvaničnicima MMF-a u okviru Godišnjih sastanaka MMF-a i Svjetske banke (SB).

U zajedničkom saopštenju Ministarstva i CBCG navodi se da je na sastancima sa zamjenikom generalne direktorice MMF-a Bo Lijem i šefom misije MMF-a za Crnu Goru Srikantom Seshadrijem bilo riječi o trenutnoj zdravstvenoj, makroekonomskoj i finansijskoj situaciji u zemlji.

Spajić je saopštio da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja koja je, i pored pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 15,3 odsto u prošloj godini, na šta je uticala politika zatvorenih granica, uspjela da se naglo oporavi.

On je najavio da je preliminarna procjena rasta BDP-a u ovoj godini oko 13 odsto.

Spajić je naveo i da će planirana reforma poreskog sistema, kroz program Evropa sad, doprinijeti boljem životnom standardu građana i smanjenju neformalne ekonomije na tržištu rada.

„Ostvaren je ogroman uspjeh. Prihodi od turizma za tri kvartala ove godine iznose oko 700 miliona EUR, što je premašilo sve projekcije. Imamo suficit budžeta tri mjeseca zaredom – jun, jul i avgust, od preko 105 miliona EUR, što je doprinijelo smanjenju budžetskog deficita na svega 1,2 odsto za period od januara do avgusta ove godine, u poređenju sa 10,2 odsto u prošloj godini“, precizirao je Spajić.

On je rekao i da predviđa smanjenje državnog duga sa preko 100 odsto na ispod 80 odsto do kraja godine.

Na pitanje Seshadrija kakvu će ulogu imati Montenegro Works, Spajić je objasnio značaj osnivanja preduzeća za poboljšanje upravljanja državnom imovinom u skladu sa najboljom međunarodnom praksom.

Žugić je sagovornike upoznao sa stanjem u bankarskom sektoru i predstavio rezultate nedavno okončanog projekta procjene kvalitete aktive (AQR)
On je ocijenio da je bankarski sistem, uprkos koronakrizi, ostao stabilan, te da su banke likvidne i dobro kapitalizovane, dok sve ključne bilansne pozicije bilježe pozitivne trendove.

“Depoziti su na istorijskom maksimumu i to potvrđuje snažno povjerenje u bankarski sistem, ali i u regulatora”, saopštio je Žugić.

On je dodao da, iako je AQR rezultirao neznatnim smanjenjem koeficijenta solventnosti na kraju 2019. godine, rast sopstvenih sredstava banaka tokom prošle i ove godine je više nego kompenzovao izvršenu korekciju.

Koeficijent solventnosti trenutno iznosi 19,2 odsto, skoro dvostruko više od zakonskog zahtjeva.

Li i Seshadri čestitali su CBCG na uspješno sprovedenom AQR-u, dodajući da će MMF nastaviti da pomaže vrhovnoj monetarnoj instituciji u njenim naporima na daljem snaženju bankarskog sektora, kao i poboljšanju njenih supervizorskih kapaciteta.

Predstavnike MMF-a zanimali su dalji planovi CBCG po pitanju trajanja ranije donešenih mjera usmjerenih na smanjenje posljedica pandemije na privredu.

Žugić je saopštio da CBCG redovno prati implementaciju mjera i ocjenjuje njihovu opravdanost, te će se, s tim u skladu, donositi dalje odluke po ovom pitanju, uz strogo vođenje računa o ključnom cilju – očuvanju stabilnosti bankarskog sektora.

Crnogorska delegacija je održala sastanke i sa izvršnim direktorom MMF-a Paulom Hilbersom i direktorom Sektora MMF-a za Evropu Alfredom Kammerom.

Hilbers je istakao zadovoljstvo zbog uspješne turističke sezone koja je značajno doprinijela oporavku ekonomije, kao i zbog ohrabrujućih trendova u fiskalnoj sferi.

On se osvrnuo i na projekat AQR-a, navodeći da njegova implementacija predstavlja pozitivan pomak za CBCG.

Kammer je napomenuo da se Crna Gora, kao i mnoge druge države, suočava sa dvostrukim izazovima oporavka od krize i sprovođenja reformi, koje će povećati ekonomsku otpornost stvaranjem zaštitnih bafera za buduće krize.

Spajić je saopštio da je usvajanje programskog budžeta bilo od ključne važnosti za omogućavanje racionalizacije troškova državne uprave u mjeri koja nije bila prisutna ranijih godina, kao i da je povećana transparentnost.

Hedžing aranžmanom za kineski dug, kako je objasnio, eliminisan je valutni rizik i uštedjelo se četiri miliona EUR za prvu ratu za auto-put.

Spajić je dodao da je namjera da se prijevremeno otplate raniji skupi krediti.

On je govorio i o planovima optimizacije javne uprave i povećanja kapitalnog budžeta u narednoj godini.

Kammer je pohvalio posvećenost Ministarstva finansija i socijalnog staranja reformama i smanjenju budžetskog deficita u veoma kratkom periodu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Penzioneri traže hitnu reformu sistema PIO

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savez udruženja penzionera Crne Gore tražio je od Vlade hitnu reformu...