fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOgraničenja u snabdijevanju podigla cijene nafte

Ograničenja u snabdijevanju podigla cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 USD, podstaknute ograničenjima u snabdijevanju i slabijim dolarom koji su zasjenili moguću novu aukciju tog energenta iz kineskih strateških rezervi početkom februara.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,16 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 85,63 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 1,06 USD višoj cijeni, od 83,16 USD, prenosi Hina.

U fokusu tržišta proteklih dana su ograničenja u snbdijevanju iz vodećih proizvođača okupljenih u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika predvođenih Rusijom.

Članice OPEC proizvele su tako u decembru samo 70 hiljada barela dnevno više nego u novembru, a dogovor od prošlog ljeta otvorio im je prostor za povećanje za 253 hiljade barela dnevno.

Neke zemlje nijesu uspjele da iskoriste dodijeljene im kvote, zbog nedovoljnih ulaganja i kašnjenja s održavanjem bušotina u vrijeme pandemije Covid-19, pa bi potražnja mogla nadmašiti ponudu.

“Kada uzmete u obzir činjenicu da OPEC+ još ni izdaleka nije dostigao ukupnu proizvodnu kvotu, moglo bi se zaključiti da će približavanje potražnje ponudi postati faktor koji će u narednim mjesecima najsnažnije podržavati cijene”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Podršku cijenama pružio je i slabiji dolar, koji povećava kupovnu moć vlasnika drugih valuta a time i potražnju.

Zabrinutost za ponudu zasjenila je u petak tvrdnje neimenovanih izvora da Kina planira oko Lunarne nove godine da organizuje još jednu aukciju nafte iz strateških rezervi u sklopu inicijative grupe zemalja predvođenih Sjedinjenim Američkim Dravama (SAD) čiji je cilj obuzdavanje rasta cijena.

Američko Ministarstvo energetike objavilo je u četvrtak da je prodalo 18 miliona barela nafte iz strateških rezervi.

Rast cijena nafte mogla bi da zakoči zabrinutost za potražnju u Kini zbog širenja varijante koronavirusa omikron na gradove Dalian i Tianjin.

Mnogi gradovi, uključujući Peking, pozvali su građane da ne putuju za novogodišnje praznike.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosio 84,72 USD, što znači da mu je cijena porasla 37 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Nastavak intenzivne saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Poreska uprava (PU) i Uprava policije nastaviće intenzivnu saradnju, saopštili su...