fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdrživi razvoj dugoročni razvojni pravac Crne Gore

Održivi razvoj dugoročni razvojni pravac Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Održivi razvoj prepoznat je kao dugoročni razvojni pravac Crne Gore kroz Nacionalnu strategiju održivog razvoja do 2030. godine i sva druga strateška dokumenta, saopštila je vršiteljka dužnosti predsjednice Privredne komore (PKCG) Nina Drakić.

Ona je kazala da se Strategijom prepoznaju rješenja za održivo upravljanje sa četiri grupe nacionalnih resursa – ljudskim, društvenim, prirodnim i ekonomskim.

„Prihvatanje i integrisanje zahtjeva Ujedinjenih nacija (UN), izloženih u Agendi za održivi razvoj do 2030. godine, nije samo kompleksan već i kontinuiran proces, koji zahtijeva uključenost svih aktera u društvu“, rekla je Drakić na konferenciji pod nazivom Zajedno prema održivom razvoju.

Konferenciju su organizovali PKCG, Ambasada Francuske i Udruženje francusko-crnogorskih preduzeća.

Prema riječima Drakić, u cilju što bolje realizacije tog izuzetno ambicioznog plana, koji podrazumijeva odgovornost i stavljanje znanja i tehnoloških inovacija u službu održivog upravljanja nacionalnim resursima, važno je koristiti iskustva drugih i naći im primjenu u lokalnom kontekstu.

„Konferencija kao što je današnja upravo služi tom cilju – da vidimo na koji način možemo iskoristiti znanje i iskustvo kolega iz Francuske kako bismo unaprijedili naš poslovni ambijent i kreirali neke drugačije razvojne prilike“, rekla je Drakić.

Ona je, kako je saopšteno iz PKCG, podsjetila na ulogu Komore koja je u saradnji sa Vladom i uz podršku Kancelarije Programa Ujednjenih nacija za razvoj (UNDP) u prethodnoj godini započela realizaciju aktivnosti kojima su postavljeni temelji za izradu Mape puta Crne Gore ka cirkularnoj ekonomiji.

Aktivnosti su nastavljene i ove godine, sa ciljem kreiranja dokumenta koji treba da služi kao vodilja za uvođenje cirkularnih praksi i unapređenje poslovanja po uzoru na brojne zemlje Evrope i svijeta.

„Pomenutim dokumentom želimo da doprinesemo da Crna Gora implementira zelena, cirkularna rješenja. Tako ćemo sredstva dostupna za zelenu tranziciju, a svakako ona koja su vezana za ogromni potencijal kojim Crna Gora raspolaže kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, investirati na pametan i efikasan način“, poručila je Drakić.

Ambasador Francuske, Christian Timonie, ocijenio je da organizovanje konferencije predstavlja još jednu potvrdu zainteresovanosti Francuske za održivi ekonomski razvoj Crne Gore.

„Teška situacija u prošloj godini, prije svega u zdravstvenom smislu, ističe koliko je važno da zajedno gledamo u pravcu održivog razvoja“, ocijenio je Timonie.

On je naglasio da Francuska sa mnogo pažnje posmatra i pozdravlja reformske procese u Crnoj Gori, posebno u oblasti javnih nabavki.

To će, prema njegovim riječima, ohrabriti francuska preduzeća da još snažnije budu zastupljena na crnogorskom tržištu.

„Izražavamo veliko povjerenje u reforme koje sprovodite, pogotovo u program Evropa sada, i nadamo se da će budžet Crne Gore biti uskoro usvojen u Skupštini, jer bez dobrog budžeta nema ni dobre ekonomije“, smatra Timonie.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za ekologiju u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Dušan Bugarin, naveo je da ne možemo biti zadovoljni urađenim u ovoj oblasti u protekle tri decenije.

„Mogli smo mnogo više uraditi. Nemamo više vremena za gubljenje, ni za greške. Naše resorno ministarstvo uradilo je puno u prethodnih godinu i planiramo dosta toga za budući period“, kazao je Bugarin i predstavio ukratko realizovane i projekte u toku.

On je zaključio da samo zajedno i udruženim snagama možemo postići dobre rezultate u oblasti održivog razvoja.

Državni sekretar za energetiku, Marko Perunović, naveo je da su zelena tranzicija i prelazak na energiju iz obnovljivih izvora od izuzetnog značaja za energetski sistem Crne Gore i cjelokupnu ekonomiju.

„Ako tranziciju postavimo na prave temelje, naš energetski sektor će donijeti velike benefite državi. Ako ne prepoznamo prave vrijednosti možemo ući u probleme koji će se reflektovati na budžet Crne Gore. Zato moramo iskoristiti šansu koja nam se pruža u ovom periodu“, rekao je Perunović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora može biti zlatni primjer zelene tranzicije.

“Od partnera iz EU i Francuske očekujemo pomoć u institucionalnom djelovanju i dobrim kreditnim sredstvima, posebno grantovima, kako bismo što bolje prošli kroz zelenu tranziciju“, saopštio je Perunović.

Predsjednik Udruženja francusko-crnogorskih preduzeća, Rajko Uskoković, podsjetio je da ta asocijacija od 2017. godine aktivno učestvuje u privrednoj razmjeni između dvije prijateljske zemlje podižući nivo ekonomske saradnje.

On smatra da je tema konferencije od velikog značaja za Crnu Goru koja je kao Ustavom definisana ekološka zemlja predodređena da postane sinonim za proizvodnju energije po evropskim održivim standardima.

„Veličina Crne Gore neće dozvoljavati da se više koriste kao energenti konvencionalni izvori vec moramo da se vratimo prirodnijim, čistim, ekološkim izvorima. Iskustva Francuske i njihovih renomiranih kompanija su danas tu pred svima nama da nam pokažu smjernice kako i u kom pravcu treba raditi“, smatra Uskoković.

Aktivnosti Francuske razvojne agencije (AFD) prezentovao je direktor Dominik Otberg, a Investiciono-razvojnog fonda (IRF) njegova direktorica Irena Radović.

Radović je posebno apostrofirala značaj saradnje sa Timonieom i uspostavljenog partnerstva IRF-a i AFD, koja značajno doprinosi crnogorskoj evropskoj priči.

Saradnja je rezultirala programom kroz koji će u značajnoj mjeri podržati investicije koje sadrže klimatsku komponentu i investicije mikro malih i srednjih preduzeća koje se odnose na ranjive kategorije.

Tu se misli na preduzetnike, poljoprivrednike, početnike u biznisu, kao i na sve one koji imaju otežan pristup finansiranju.

Radović je predstavila IRF, posebno apostrofirajući njegovu ulogu tokom pandemije Covid-19.

„IRF je od početka pandemije podržao crnogorske privrednike u iznosu od preko 400 miliona EUR“, precizirala je Radović.

Kada je riječ o zelenom finansiranju, ona očekuje da će razviti niz dodatnih podsticaja i stimulacija kroz bespovratna pretpristupna sredstva EU.

IRF će u narednom periodu nastaviti da podržava projekte pametne mobilnosti, održivog razvoja i obnovljivih izvora energije, kao i one sa ciljem ekonomskog osnaživanja žena.

Eminentne francuske kompanije Schneider Electric, Veolia i Valgo predstavile su ekspertize u domenima energetske efikasnosti, digitalizacije mreža za distribuiranje električne energije, obnovljivih i zelenih izvora energije i upravljanja otpadom i otpadnim vodama.

Start-up kompanije iz ove države Lify Air/Nexcorpo prezentovale su svoje inovacije i napredne tehnologije za upotrebu vještačke inteligencije u praćenju i kontroli koncentracije polena i zagađenja ugljen-dioksidom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije