fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdržana radionica o prelasku na IPv6

Održana radionica o prelasku na IPv6

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Radionica koja je održana na temu IPv6 strategija, politika i implementacija, imala je za cilj podizanje svijesti na nacionalnom nivou u vezi prelaska sa Internet protokola verzija 4 (IPv4) na Internet protokol verziju 6 (IPv6).

Radionicu je organizovala Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost i Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU), Kancelarija za Evropu.

Radionici, koja je održana u utorak i srijedu, prisustvovalo je 67 predstavnika ministarstava, državnih organa, univerziteta, operatora elektronskih komunikacija, banaka, IT kompanija, Privredne komore, ITU-a i BEREC-a (Tijelo evropskih regulatora za elektronske komunikacije).

“Prvog dana su predstavljene aktivnosti ITU-a u vezi IPv6, kao planovi za implementaciju IPv6 u mrežama organa državne uprave, Crnogorskog Telekoma i Telenora, a dat je i osvrt na upotrebu IPv6 u 5G mrežama”, navodi se u saopštenju.

Drugog dana su, kako se dodaje, predstavljena iskustva u vezi implementacije IPv6 u mreži Univerziteta Crne Gore i u internet tački razmjene MIXP. Takođe su predstavljena iskustva iz Slovenije u vezi implementacije IPv6 i podizanja svijesti na nacionalnom nivou.

“Predstavljen je izvještaj o stanju implementacije IPv6 u zemljama EU, i dat je pregled uspješnih implementacija u EU, sa osvrtom na ulogu nacionalnih regulatora u tom procesu, kao i planovi BEREC-a na ovom polju. Bilo je govora i o IoT (Internet stvari) i poslovnim modelima”, navodi se u saopštenju.

Tokom diskusije razmijenjena su iskustva u vezi dosadašnjeg rada na implementaciji IPv6. Radionica je u potpunosti ispunila svoj cilj, saradnja sa ITU na ovom polju se nastavlja i već u maju će biti organizovana napredna stručna tehnička obuka u vezi implementacije IPv6.

“Takođe, zajedno sa ITU-om nastaviće se sa radom na uspostavljanju laboratorije za IPv6 na Univerzitetu Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...