fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryOdređene banke za isplatu garantovanih depozita

Određene banke za isplatu garantovanih depozita

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Fond za zaštitu depozita (FZD) odredio je Societe Generale, Hipotekarnu i NLB banku za isplatu garantovanih depozita deponentima Invest banke Montenegro (IBM) u stečaju.

„Fond je nakon sprovedenog postupka izbora banke isplatioca odlučio da za isplatu garantovanih depozita IBM odredi Societe Generale Montenegro, Hipotekarnu i NLB banku“, navodi se u saopštenju.

Iz Fonda su preporučili građanima, deponentima IBM-a, koji ne namjeravaju da garantovani depozit preuzmu u gotovom novcu, do početka isplate otvore račun u jednoj od izabranih banaka.

Predstavnici Fonda su dodali da će o datumu početka isplate garantovanih depozita, adresi i radnom vremenu isplatnih mjesta, deponenti i javnost biti blagovremeno obaviješteni.

Iz FZD je ranije saopšteno da ukupni garantovani depoziti IBM, koji bi trebalo da budu isplaćeni njenim klijentima, iznose oko 22 miliona EUR. Oni su objasnili da se ti podaci odnose na 30. novembar, kao i da će precizniji biti poznati kada ih dostavi stečajni upravnik.

Stečaj je u IBM uveden 4. januara. Tog dana je na sajtu Centralne banke objavljen oglas o otvaranju stečajnog postupka, u kojem se navodi da je za stečajnog upravnika imenovan Milan Rakočević.

Povjerioci IBM-a pozvani su da u roku od 30 dana od objavljivanja oglasa u Službenom listu prijave stečajnom upravniku potraživanja sa dokazom.

FZD će klijentima banke isplatiti zakonom garantovanih 50 hiljada EUR, dok ostatak iznad te sume klijenti mogu dobiti iz diobe stečajne mase.

Najčitanije