fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdluku o Aerodromima donijeće nova vlada

Odluku o Aerodromima donijeće nova vlada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odluku o tome da li će se koncesioni postupak za Aerodrome Crne Gore nastaviti ili će njima i dalje gazdovati država donijeće nova vlada, saopštili su iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Oni su naveli da je prva faza davanja aerodroma u Podgorici i Tivtu završena, odnosno da je pretkvalifikacioni postupak završen, a da je sredinom januara tenderska komisija obavijestila kompanije koje su ispunile pretkvalifikacione kriterijume da su označene kao kvalifikovani ponuđači, piše Dan.

Takođe, žalbeni postupak je završen. Naredni korak je trebalo da bude raspisivanje tendera, ali je u martu sve stopirano zbog pandemije koronavirusa.

“Aktuelna vlada neće sprovoditi postupak, već će projekat prepustiti novoj. Smatramo da ovaj postupak treba nastaviti do faze do koje se došlo, a ne sprovoditi proceduru za projekat ispočetka”, kazali su iz Ministarstva saobraćaja.

Na pitanje da li će raspisati tender ili će taj posao ostaviti novoj vladi, odgovorili su da će nova vlada odlučiti o budućnosti tog projekta.

Davanje aerodroma pod koncesiju najviše su zagovarali premijer Duško Marković i ministar saobraćaja Osman Nurković, koji su govorili da je zastiđe kako aerodromi izgledaju.

Protiv davanja aerodroma pod koncesiju bile su Socijaldemokrate, koalicioni partner Demokratske partije socijalista (DPS) i manjinskih partija, čiji kadar upravlja državnim preduzećem.

Konstituenti nove vlade koalicija Za budućnost, Demokrate i Građanski pokret URA još nijesu došli do zajedničkog dogovora za Aerodrome.

Dan je nedavno svima uputio pitanja u vezi sa Aerodromima, a odgovore su poslale samo Demokrate, čiji je funkcioner Danilo Šaranović rekao da je stav te partije po pitanju davanja koncesije za državnu kompaniju odavno poznat.

“Ako polazimo od pretpostavke da su Aerodromi jedna od rijetkih državnih kompanija koja je profitabilna, ali i toga da se u poslednjih 15 godina broj putnika sa dva crnogorska aerodroma utrostručio, onda je teško pronaći logiku u težnji odlazeće vlasti da se kompanija da na raspolaganje koncesionaru“, naveo je Šaranović.

On je dodao i da su oni koji su do sada upravljali tom kompanijom očigledno nesposobni da upravljaju takvim resursom koji stvara profit sam od sebe.

„Taj profit prema javno dostupnim izvještajima iznosi oko deset miliona EUR“,
kazao je Šaranović.

Najčitanije

Šola objavio spisak za dvomeč sa Italijom

Podgorica, (MINA) - Selektor muške rukometne reprezentacije Crne Gore, Vlado Šola, objavio je danas...