fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdluke Vlade imaju ozbiljne posljedice po budžet i privredu

Odluke Vlade imaju ozbiljne posljedice po budžet i privredu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odluke o reprogramiranju kredita Exim banke za auto-put i brodarske kompanije, gašenje Montenegro Airlinesa (MA) i osnivanje nove avio-kompanije, odluke su koje imaju ozbiljne posljedice po budžet i privredu, saopštio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević.

“Sve mora biti definisano zakonom o budžetu i oko toga se mora voditi rasprava u parlamentu”, naveo je Medojević u saopštenju i podsjetio da se u njemačkom Bundestagu o budžetu raspravlja više od mjesec.

On smatra da je neshvatljivom odlukom Vlade da ne predloži budžet za ovu godinu i da pređe na sistem privremenog finansiranja, kreirano sistemsko okruženje izuzetno rizično na korupciju.

“Odluke o trošenju novca poreskih obveznika donose se diskreciono, na bazi lične volje premijera i ministra. Javnost ne zna koji su kriterijumi za plaćanja, šta se plaća, kome i na osnovu čega. Diskrecione odluke oko javnih finansija su osnovni izvor korupcije”, poručio je Medojević.

On je dodao da zbog “tajnog, ali organizovanog” rada Vlade, ne postoji kontrola, a samim tim ni odgovornost.

“Odluka Vlade da se tajno zaduži emitovanjem obveznica, tajno angažovanje investicione banke i pravnog savjetnika, bez javnog postupka, kao i odluka da do marta troše budžetska sredstva bez odobrenja i kontrole, široko je otvorila vrata korupciji i razorila sistem provjera i kontrola”, rekao je Medojević.

On je naveo da se odluke o garancijama za brodove ne donose zbog mišljenja Agencije za zaštitu konkurencije (AZK), što je, prema njegovim riječima, tragikomično.

“Čitav svijet, sve zemlje Evropske unije (EU), Sjedinjene Američke Države (SAD) i Velika Britanija masovno iz budžeta i emisijom novca podržavaju kompanije u državnom vlasništvu, zbog šteta od pandemije koronavirusa. Samo se naša vesela Vlada češlja dok selo gori”, kazao je Medojević.

On je poručio da su štete od njihovog neznanja, nesnalaženja, netrasparentnisti i kršenja Ustava i zakona ogromne.

“A tek su počeli”, naveo je Medojević.

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...