fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryOdluka Vlade odgovara onima koji su već izgradili mHE 

Odluka Vlade odgovara onima koji su već izgradili mHE 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odluka Vlade da ne daje nove koncesije za gradnju malih hidroelektrana (mHE) je dobra, ali zakašnjela, jer najviše odgovara onima koji su ih već izgradili, ocijenio je član Predsjedništva Građanskog pokreta URA, Dejan Mijović.

On je kazao da Vlada prećutkuje da takva odluka u ovom trenutku najviše odgovara onima koji su već izgradili mHE, ljudima bliskim predsjedniku države Milu Đukanoviću.

“Tom odlukom Vlada obezbjeđuje najbližim članovima, kumovima i prijateljima porodice Đukanović i čelnika Demokratske partije socijalista (DPS) monopol na garantovane visoke prodajne cijene električne energije“, naveo je Mijović u saopštenju.

On smatra da bi Vlada morala da saopšti koliko su te odluke da se ogromno prirodno bogatstvo Crne Gore prenese na porodice nekoliko najviših čelnika DPS-a, bile štetne po životnu sredinu i društvo u cjelini.

Mijović tvrdi i da Vlada ponovo obmanjuje javnost da će građani biti djelimično rasterećeni plaćanja po osnovu korišćenja obnovljivih izvora energije.

“Odlukom da ona, umjesto potrošača struje, plati tu naknadu iz budžeta, Vlada je taj namet samo prevalila na sve građane, dakle i na one koji teorijski ne troše električnu energiju. To je krajnje nepravedno i nepošteno, dakle mnogo gore rješenje od dosadašnjeg – da plaća samo onaj koji i troši”, rekao je Mijović.

On je dodao da Vlada očekuje pohvale za svoju odluku, a da je, prema njegovim riječima, za tu prevaru i nepravdu zaslužila samo jos žešće proteste.

“Vlada se protesta očigledno mnogo plaši, jer je samo zbog njih odustala od gradnje nove mHE, a ne zato što ima dobru dušu i što voli da čini narodu, kako želi da se predstavi”, naveo je Mijović.

On smatra da bi Vlada trebalo da prespita odluku o kupovini akcija Rudnika uglja Pljevlja po previsokim cijenama, iako je tada bilo jasno da neće biti gradnje drugog bloka Termoelektrane, a po svemu sudeći ni temeljne rekonstrukcije postojećeg.

“Vlada to neće uraditi, pa građanima ne preostaje ništa drugo nego da još energičnije i odlučnije nego dosad protestuju protiv ove nenarodne i nesposobne vlasti”, zaključio je Mijović.

Najčitanije