fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdlilo se 45,8 miliona EUR

Odlilo se 45,8 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u prva tri mjeseca ove godine iznosio je 180 miliona EUR, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 45,8 miliona EUR, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva u martu je iznosila 134,2 miliona EUR, što je 62,2 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

„Ukupan priliv stranih direktnih investicija bio je jedan odsto manji nego u uporednom periodu, što je rezultat smanjenja priliva po osnovu vlasničkih ulaganja uz istovremeno povećanje priliva od interkompanijskog duga“, navodi se u Biltenu CBCG.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 8,3 miliona EUR, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 37,5 miliona.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 89,8 miliona EUR, što čini 49,9 odsto ukupnog. Od toga je u nekretnine uloženo 27,3 miliona EUR, a u preduzeća i banke 62,5 miliona EUR.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 82,4 miliona EUR ili 45,7 odsto ukupnog.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...