fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdlilo se 12,8 miliona EUR

Odlilo se 12,8 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u januaru je iznosio 38,6 miliona EUR, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 12,8 miliona EUR, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u januaru je iznosila 25,8 miliona EUR, što je 38,7 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

„Ukupan priliv stranih direktnih investicija pao je 23,5 odsto u odnosu na uporedni period, što je rezultat pada dužničkih ulaganja“, navodi se u Biltenu CBCG.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 2,1 milion EUR, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 10,7 miliona EUR.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 26,3 miliona EUR, što čini 68,1 odsto ukupnog. Od toga je u nekretnine uloženo 8,7 miliona EUR, a u preduzeća i banke 17,6 miliona EUR.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 11,5 miliona EUR, što je 54,7 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Najčitanije