fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdlazeća Vlada nema rješenje za krizu

Odlazeća Vlada nema rješenje za krizu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nedonošenje Predloga zakona o budžetu za narednu godinu pokazuje da odlazeća Vlada nema rješenje za krizu u koju je dovela Crnu Goru i da bježi od odgovornosti za svoje postupke, ocijenio je član Prave Crne Gore, Ivica Vukčević.

„Odlazeća Vlada je svojim opstrukcijama samo pokazala kako ne treba raditi. Novi budžet će prije ili kasnije biti donesen, uprkos svim opstrukcijama. Najvažnije je da najzad postoji politička volja da se sprovedu sve neophodne reforme i krene putem razvoja“, naveo je Vukčević u saopštenju.

On je kazao da je donošenje i dostavljanje Predloga zakona o budžetu Skupštini jedna od osnovnih ustavnih nadležnosti Vlade.

„Ta obaveza je preciznije definisana Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, po kojem je odlazeća Vlada u obavezi da do 15. novembra ove godine dostavi Skupštini Predlog zakona o budžetu za narednu godinu“, rekao je Vukčević.

Tu obavezu, kako je saopštio, odlazeća Vlada nije ispunila i čak je odustala od predlaganja budžeta za narednu godinu, prekršivši tako navedeni zakon.

„Zbog toga može doći do kašnjenja donošenja budžeta za narednu godinu, koji bi, prema zakonu, trebalo da bude donesen do 31. decembra“, kazao je Vukčević.

Prema njegovim riječima, takvo ponašanje odlazeće Vlade nema opravdanje u novoj organizacionoj strukturi nove izvršne vlasti, jer je njena promjena blagovremeno objavljena.

„Mandatar za sastav nove vlade, Zdravko Krivokapić, je 5. novembra objavio da će nova vlada imati drugačiju organizacionu strukturu, koja podrazumijeva 12 ministarstava. Stoga su predstavnici odlazeće Vlade mogli da prilagode svoj predlog budžeta za narednu godinu novoj organizacionoj strukturi i da ga pošalju Skupštini na razmatranje i odlučivanje“, rekao je Vukčević.

On je saopštio da odlazeća Vlada koristi posljednje dane na vlasti da neracionalno troši preostala sredstva iz državnog budžeta.

„Posebno se ističe masovno zapošljavanje partijskog kadra na visokim pozicijama u državnim organima, koje je bilo posebno izraženo poslije izbora. Taj kadar se zapošljavaju mimo kadrovskog plana, koji je ta ista Vlada donijela za ovu godinu“, naveo je Vukčević.

On je podsjetio i da se odlazeća Vlada zadužila kod više međunarodnih kreditora pod nepovoljnim uslovima za finansiranje tekuće potrošnje, ali je ta sredstva neracionalno trošila.

„Prema posljednjim dostupnim podacima, državnom budžetu će u narednoj godini nedostajati najmanje 511 miliona EUR, od čega najmanje 405 miliona EUR za vraćanje dugova koje je ugovorila odlazeća Vlada“, zaključio je Vukčević.

Najčitanije