fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdbijene žalbe kompanija povezanih sa Duškom Kneževićem

Odbijene žalbe kompanija povezanih sa Duškom Kneževićem

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vrhovni sud je odbacio zahtjeve Montenegroberze, hotela Princes i Citadel grupe za ispitivanje odluka Upravnog, kojima je utvrđeno da nemaju pravo na isplatu po 50 hiljada EUR garantovanog depozita kao deponenti Atlas banke.

Oba suda su potvrdila obrazloženje Fonda za zaštitu depozita (FZD) da Montenegroberza nema pravo na ovu isplatu jer Atlas grupa, čiji je stoprocentni vlasnik Duško Knežević, ima 6,1 odsto vlasništva u berzi, a indirektno posredstvom CG Broker dilera još 17,25 odsto, piše Pobjeda.

Na taj način učešće Kneževićeve Atlas grupe u kapitalu Montenegroberze prelazi 20 odsto, zbog čega ova kompanija, kao povezano lice, ne može dobiti depozit od Atlas banke, koja je u stečaju od aprila 2019. godine.

Prema Zakonu o zaštiti depozita, pravo na isplatu nemaju pravna lica koja direktno ili indirektno učestvuju sa pet ili više odsto u kapitalu ili glasačkim pravima u banci.

Isti stav sudovi su zauzeli i za hotel Princes, imajući u vidu da Atlas hotels grupa ima udio od 25 odsto, a da su u vlasničkoj strukturi, osim ove, bile i Atlas banka sa 11,6 odsto, Atlas invest sa 5,4 odsto i Atlas grupa sa 3,1 odsto.

Kako je Knežević stoprocentni vlasnik Atlas grupe i Atlas investa, Upravni sud je, kako stoji u odluci Vrhovnog, ispravno utvrdio da je riječ o povezanim licima, zbog čega nemaju pravo na isplatu depozita.

Bez depozita od 50 hiljada EUR ostala je i Citadel grupa, koja je, prema dokumentaciji Fonda, u banci imala deponovanih 55,7 hiljada EUR.

Prema podacima na dan otvaranja stečaja, kako se navodi u presudi, banka je imala 11,6 odsto vlasništa, a još dvije kompanije iz grupe ukupno osam odsto, na osnovu čega je utvrđeno da je Knežević imao udio u kapitalu preko 20 odsto, zbog čega je i ovoj kompaniji osporeno pravo na depozit.

Za sud nije bilo od značaja to što je Atlas banka, nekoliko mjeseci nakon stečaja, prodala akcije Citadel grupe, jer se zakonitost rješenja Fonda ocjenjuje danom donošenja, a i povezanost drugih kompanija i njihovo učešće u kapitalu potvrđuju valjanost odluke.

Prema podacima CDA, u strukturi vlasništva ove kompanije, nekada Atlas hotels grupe, 29 odsto ima podgorička Zetagradnja, a 14,5 odsto Bull and bear broker. Atlas invest i Atlas grupa imaju ukupno osam odsto vlasništva, a isto toliko ima i kompanija Monte invest.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije