fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdbijen zahtjev Delte da radi nedjeljom

Odbijen zahtjev Delte da radi nedjeljom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomije nije prihvatilo zahtjev tržnog centra Delta City da im se, uprkos izmjenama Zakona o unutrašnjoj trgovini, omogući rad nedjeljom, saopšteno je Dnevnim novinama u tom Vladinom resoru.

Predstavnici južnoafričkog investicionog fonda Hiprop investment limitid, koji su vlasnici najvećeg šoping mola u Crnoj Gori, u zahtjevu su naveli da će im uvođenje neradne nedjelje u trgovini smanjiti prihode.

Oni su izrazili želju da budu izuzeti iz novog zakonskog rješenja.

To, međutim, u Ministarstvu nijesu cijenili kao valjan argument, već su ostali pri stavu da će se prihodi rasporediti na druge dane u sedmici.

“Ministarstvo je jasnim definisanjem izuzetaka u odnosu na neradnu nedjelju i u dane državnih i drugih praznika utvrdilo da oni ne uključuju tržne centre, pa samim tim ni pomenuti objekat. Priroda posla i organizacija rada u sektoru trgovine ne zahtijevaju rad nedjeljom i u dane državnih praznika, te samim tim ono što važi za prodajne objekte mimo tržnih centara važi i za prodajne objekte u okviru tržnih centara”, rekli su iz Ministarstva.

Izmjene zakona, koji će stupiti na snagu nakon prolaska kroz skupštinsku proceduru, omogućiće svim radnicima u trgovinama koje posluju u Delta City, kojih je prema nezvaničnim informacijama skoro hiljadu, da konačno dobiju jedan slobodan dan svake nedjelje.

Zakon neće biti primijenjen na ugostiteljske objekte u Delta City, bioskop Cineplex, poslovnice banaka i pultove za plaćanje računa koji će, s obzirom da nije riječ o trgovinama, nastaviti da rade i nedjeljom.

Osim Delte, zahtjeve da im se omogući da rade nedjeljom Ministarstvu su dostavili i drugi tržni centri.

“Zahtjevi su se uglavnom odnosili na rad tržnih centara, a njih nijesmo utvrdili izuzecima jer bi se na taj način doveo u pitanje rad ostalih prodajnih objekata koji su van tržnih centara”, rekli su iz Ministarstva, koje je nedavno uvelo izuzetke iz novih izmjena zakona koji se odnose na zaštitu javnog interesa.

Rad nedjeljom kontrolisaće se, kako je najavljeno, pojačanim inspekcijskim nadzorom.

Najčitanije